Raport: Ikea, sursă de inspiraţie pentru armata germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deputat german propune adoptarea „principiului Ikea“ în cazul Bundeswehr în scopul de a-i înlesni echiparea şi flexibilitatea pe plan operaţional.

Responsabil de raportul anual privind starea armatei germane, deputatul social-democrat Hans-Peter Bartels şi-a prezentat marţi concluziile şi propunerile.

Potrivit celor 100 de pagini ale raportului, armata germană suferă la mai multe capitole, cum ar fi personalul insuficient, dotarea necorespunzătoare şi procedura greoaie de achiziţionare a unor echipamente.

În opinia lui Bartels, Bundeswehr mai are nevoie de 20.000 de angajaţi. Şi mai trist, numărul recruţilor pentru anul trecut este cel mai mic din ultimii ani, fiind doar de 20.172.

În ceea ce priveşte echipamentele militare, Ministerul Apărării recunoaşte că încă nu a reuşit să „îmbunătăţească în mod semnificativ starea de pregătire operaţională a principalelor sisteme de arme“ în comparaţie cu 2017.

Deputatul consideră situaţia cu atât mai alarmantă cu cât Germania este solicitată să se implice mai mult alături de aliaţii din NATO.

Banii nu reprezintă o problemă, în condiţiile în care bugetul armatei germane a crescut cu 4,5 miliarde de euro în 2019. Dar 1,1 miliarde de euro rămân blocate în proiecte de armament care întârzie să se concretizeze.

„Birocraţia în creştere în toate domeniile restrânge (…) flexibilitatea operaţională“, se arată în raport.

În aceste condiţii, Bartels propune o „schimbare de paradigmă“, menţionând în principal o măsură de descentralizare a achiziţiilor prin „principiul Ikea“. „Stop principiului potrivit căruia totul trebuie să fie «design» şi să adoptăm «principiul Ikea»: alege, plăteşte şi ia! Să păstrăm abordarea «design» doar pentru proiectele care necesită tehnologia cea mai avansată. Această metodă duală va duce la economisirea de timp, personal şi bani“, conchide el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite