Rusia renunță la cel mai mare submarin cu propulsie nucleară din timpul Războiului Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marina rusă a confirmat că a dezafectat submarinul strategic cu propulsie nucleară Dmitri Donskoi, care făcea parte din formidabilul sistem de arme al Moscovei în timpul Războiului Rece.

Submarinul nuclear Dmitri Donskoi a fost retras și va fi dezmembrat FOTO SHUTTERSTOCK
Submarinul nuclear Dmitri Donskoi a fost retras și va fi dezmembrat FOTO SHUTTERSTOCK

De mai multe luni circulă speculații privind retragerea submarinului din Flota navală a Rusiei. Tass relata în 2021 că nava va rămâne în serviciu până în 2026.

Dmitri Donskoi(„Taifun”, în codificarea NATO) din clasa Akula a fost lansat la apă în 1980 și a fost construit de șantierul naval Sevmaș din Severodvinsk (Marea Albă).

Flota de Nord a avut șase submarine de acest tip - trei dintre ele au fost deja dezmembrate.

Cu un deplasament de aproximativ 53.000 de tone, Dmitri Donskoi a fost modernizat și reechipat în 2002 cu racheta balistică RSM-56 „Bulava”.

Ultima misiune a submarinului a fost în septembrie 2022, în cadrul testelor pe mare ale submarinului nuclear multifuncțional Krasnoiarsk, respectiv submarinului nuclear strategic Generalissimus Suvorov.

A fost cel mai mare submarin din lume (172 de metri lungime și 23 de metri lățime) până când a fost depășit de submarinul nuclear Belgorod, intrat în serviciu în iulie 2022.

Luni, Vladimir Maltsev, șeful Mișcării ruse pentru susținerea marinei militare, a declarat pentru TASS că nava a fost „dezafectată”, fiind mutată la baza navală din Severodvinsk, unde va fi dezmembrată împreună cu alte două unități din acest proiect" (Proiect 941).

Un nou submarin strategic din clasa Borei-A cu denumirea Dmitri Donskoi se află în construcție la Șantierul Naval Sevmaș din Severodvinsk”, precizat Maltsev.

Clasa Akula a fost coloana vertebrală a descurajării nucleare sovietice, aceste submarine fiind înarmate cu 20 de SLBM (rachete balistice lansate din submarin) R-39 "Rif" având până la 200 de focoase. Publicația de specialitate „The Drive” l-a descris ca fiind "cel mai mortal sistem de armament" pe care Rusia l-a proiectat în timpul Războiului Rece.

Marina rusă a fost între timp consolidată cu submarinul cu destinație specială Belgorod, care urmează să fie dotat cu torpilele Poseidon.

Submarinul Belgorod ar putea transporta până la opt torpile Poseidon, potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA. Poseidon a fost anunțată pentru prima dată de Vladimir Putin în 2018 ca fiind un nou tip de armă nucleară strategică cu sursă proprie de energie.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite