Rafael Grossi a discutat cu oficialii ruşi despre protecţia centralei nucleare Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a negociat vineri cu oficialii ruşi despre protecţia centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, controlată de Moscova, informează dpa.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Pe Twitter, Grossi a calificat discuţiile, care au avut loc în exclava rusă Kaliningrad, drept o "întâlnire oportună", fără a oferi detalii. Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc că pun în pericol securitatea centralei nucleare. Centrala nucleară Zaporojie se află în apropierea liniei frontului şi a fost atacată de mai multe ori, stârnind îngrijorări pe plan internaţional cu privire la riscul unui accident nuclear. Rusia a cerut AIEA să adopte măsuri concrete pentru a împiedica trupele ucrainene să tragă asupra instalaţiei nucleare, a anunţat agenţia nucleară rusă Rosatom după discuţiile cu Grossi.

Directorul general Rosatom, Aleksei Lihaciov, l-a informat pe directorul general al AIEA despre măsurile luate de Rusia pentru a asigura securitatea centralei. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că Rusia a minat centrala şi intenţionează să comită un atac terorist. El a cerut ca centrala să fie predată Ucrainei, dar Moscova refuză şi acuză Kievul de bombardarea deliberată a centralei.

Grossi a vizitat săptămâna trecută centrala Zaporojie pentru a-şi face o idee despre situaţia de securitate după distrugerea barajului Kahovka în urmă cu aproximativ două săptămâni. El a descris situaţia ca fiind gravă, dar stabilă. Înainte de dezastru, cea mai puternică centrală nucleară din Europa era alimentată cu apă pentru răcire din rezervorul Kahovka, care acum se goleşte. Cu toate acestea, rezervele de apă din bazinele de răcire ale centralei nucleare vor mai dura câteva luni.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite