Putin încearcă să se împace cu Vestul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadru formal, Vladimir Putin (dreapta) n-a discutat cu Petro Poroşenko, deşi dă de înţeles că recunoaşte legitimitatea noului preşedinte ucrainean. FOTOGRAFII AFP
În cadru formal, Vladimir Putin (dreapta) n-a discutat cu Petro Poroşenko, deşi dă de înţeles că recunoaşte legitimitatea noului preşedinte ucrainean. FOTOGRAFII AFP

Un Vladimir Putin conciliant s-a arătat vineri la ceremoniile pentru marcarea a 70 de ani de la „Ziua Z”. Preşedintele rus a discutat cu Barack Obama, omologul său american, şi s-a întâlnit pentru prima dată cu Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, căruia îi admiră „determinarea”.

În linie cu aşteptările analiştilor, Vladimir Putin s-a arătat dispus la dialog vineri, în Franţa. Putin a discutat 15 minute cu Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, într-o întrevedere bilaterală catalogată de ambele părţi drept „o evoluţie pozitivă” a relaţiilor pe axa Moscova-Washington. 

Aceasta a fost prima întâlnire dintre Obama şi Putin după izbucnirea crizei din Ucraina, în noiembrie 2013, iar de atunci ambele puteri mondiale s-au acuzat reciproc că orchestrează din umbră jocurile din ţara exsovietică, ameninţată acum cu divizarea. Preşedinţii american şi rus s-au văzut ultima oară în septembrie 2013, după un alt episod tensionat când, în august, Obama a anulat o întrevedere bilaterală cu Putin în cadrul unui Summit G20. Atunci, liderul american şi-a motivat decizia prin „o lipsă totală de progres în relaţiile SUA-Moscova în ultimul an, de la revenirea lui Putin la putere”. 

Obama i-a cerut preşedintelui rus să nu mai sprijine separatiştii

În cele 15 minute, Obama i-a transmis lui Putin că trebuie să recunoască alegerile din Ucraina şi legitimitatea noului preşedinte, Petro Poroşenko, dar şi să sisteze imediat orice formă de sprijin faţă de separatiştii proruşi din estul Ucrainei. 

„Preşedintele Obama a subliniat că scrutinul încheiat cu succes în Ucraina reprezintă o oportunitate care nu trebuie ratată. Dacă Rusia profită de această oportunitate de a recunoaşte noul Guvern de la Kiev, preşedintele Obama i-a dat de înţeles lui Putin că există o fereastră pentru diminuarea tensiunilor”, explică Ben Rhodes, consilier pe probleme de securitate naţională a lui Obama. Preşedintele american a plecat din Franţa mai optimist cu privire la viitorul Ucrainei, au precizat apropiaţii săi.  

Merkel i-a adus împreună pe Putin şi Poroşenko

image

În timp ce întâlnirea cu Obama a fost anunţată cu câteva zile înainte, Vladimir Putin a decis pe moment să discute şi cu Poroşenko. Caracterul ad-hoc al întâlnirii a arătat clar şi cine s-a aflat în spatele întrevederii. După fotografia de familie, cancelarul german Angela Merkel l-a reţinut pe Poroşenko afară, în timp ce toţi ceilalţi lideri se îndreptau către prânzul oficial, pentru a discuta cu Putin. Merkel a fost prezentă pe toată durata conversaţiei, care a durat doar câteva minute.  

Suficient însă ca Putin să găsească motive de a-l admira pe Poroşenko, în primul rând pentru „determinarea lui în general, mi-a părut corectă, mi-a plăcut”, a spus liderul de la Kremlin. „Sper ca lucrurile să meargă exact aşa, iar dacă se întâmplă asta, vor exista condiţiile ca relaţiile dintre Rusia şi Ucraina să se dezvolte şi în alte domenii, inclusiv economia”, a spus Putin după întâlnirea cu preşedintele ucrainean. 

Aniversarea „Zilei Z”, transformată în summit

Vineri, mai mulţi lideri mondiali s-au reunit în Franţa pentru a omagia debarcarea trupelor aliate în Normandia, mobilizare care contribuit decisiv la înfrângerea Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Chiar dacă au omagiat momentul, şefii de state şi guverne prezenţi n-au irosit ocazia de a încerca să găsească o soluţie pentru criza din Ucraina, acesta fiind singurul subiect de pe agenda tuturor discuţiilor bilaterale la nivel înalt. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/alegeri-ucraina" target="_blank">View the story "alegeri ucraina" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite