Putin, chestionat în legătură cu Transilvania de către Tucker Carlson: răspunsul liderului de la Kremlin

0
Publicat:

Vladimir Putin a repetat teza „Ucraina, stat artificial” într-un interviu de peste două ore cu controversatul comentator politic american Tucker Carlson și a susținut că nu a discutat niciodată cu premierul ungar Viktor Orban asupra posibilității de a avea o parte din Ucraina. Chestionat pe „frustrarea” unnor națiuni legată de Transilvania, liderul autoritar rus a evitat să dea un răspuns.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

„După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României. Deci României și Ungariei li s-au luat teritorii care au fost date Ucrainei Sovietice. Și ele au rămas până acum parte a Ucrainei. În acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina e un stat artificial, modelat din voința lui Stalin”, a spus Putin, reluând o teză cu care propaganda rusă insistă mai ales de la sfârșitul lunii decembrie 2023.

Motivele prezentării acestei teze sunt explicate aici. În realitate, în caz de ar cuceri Ucraina, Putin nici nu ar lua în calcul să cedeze României sau Poloniei teritoriile furate de sovietici și adăugate țării vecine.

Totodată, Putin a spus că nu a vorbit cu Orban, singurul susținător al său din UE și NATO, despre alipirea vreunui teritoriu din Ucraina la Ungaria.

„Niciodată. Nu i-am spus niciodată, nici măcar o singură dată. Nici măcar nu am avut vreo conversație pe subiectul acesta”, a declarat el, adăugând însă că știe „cu siguranță că maghiarii care trăiesc acolo (regiunea Transcarpatia) și-au dorit revenirea la teritoriile lor istorice”.

Situată astăzi la granița cu Ucraina, Transcarpatia ar avea 1,25 milioane de locuitori, dintre care 12,1 la sută maghiari și 2,6 la sută români în Maramureșul de Nord, teritoriu care acoperă partea estică a acestei regiuni.

Așa-zisul jurnalist Carlon Tucker, care s-a remarcat în cariera sa prin comentarii acide și teorii controversate, a introdus imediat în discuție tema Transilvaniei, evocând o pretinsă „supărare” din partea mai multor națiuni. „Sunt mai multe astfel de situații. Cred că multe națiuni sunt supărate de asemenea de Transilvania, după cum știți în mod evident. Multe națiuni se simt frustrate de granițele redesenate de războaiele din secolul XXI și războaie care datează de 1.000 de ani, pe care le-ați menționat”, comentează el, căutând o reacție.

Putin a evitat un răspuns direct la insinuarea despre Transilvania. „Înțeleg că discursurile mele lungi probabil că depășesc genul interviului. De aceea v-am întrebat la început, avem o discuție serioasă sau un show? Ați spus o discuție serioasă. Așa că vă rog să mă înțelegeți”, a spus el, revenind la tezele sale ideologice despre Ucraina.

„Ajungem la punctul în care Ucraina Sovietică a fost înființată. Apoi, în 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit și tot ce Rusia a oferit generos Ucrainei a fost smuls de aceasta”, a continuat Putin, criticând apariția Ucrainei odată cu destrămarea URSS.

Liderul de la Kremlin s-a lansat ulterior într-o serie de critici la adresa ultimei conduceri sovietice, cea a lui Mihail Gorbaciov, și nu a mai revenit la subiectul Transilvania.

În rest, interviul pe care propaganda rusă și Carlson însuși îl prezentau drept exploziv, capabil să influențeze alegerile din SUA și să răstoarne percepții este de fapt o reluare a vechilor teze ideologice prin care Putin caută să-și justifice războiul din Ucraina și acțiunile sale pe plan internațional.

Liderul de la Kremlin a repetat acuzațiile sale obișnuite precum că NATO și SUA nu au băgat în seamă solicitările Rusiei, a susținut că nu va ataca niciun stat membru NATO (așa insinua anterior și despre Ucraina în timp ce acumula trupe la granițe, n. red.), a căutat să poziționeze regimul său agresor într-un chip uman, deschis la discuții, a prezis un război de durată în Ucraina și a exclus - ce altceva să zică? - o „înfrângere strategică” a Rusiei, în condițiile în care Finlanda și Suedia au decis să adere la NATO pentru a nu avea parte de soarta Ucrainei.

În opinia fostului premier belgian Guy Verhofstadt, interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin „este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată” liderului autoritar rus.

„America de mâine va avea de suferit de pe urma faptului că el a răspândit minciuni necontestate și fără filtru. Așa mor democrațiile...”, a reacționat Verhofstadt pe X.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite