Pudra din viermi galbeni de făină, inclusă în lista cu alimente noi a UE. Când va fi comercializată
0Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), va fi inclusă luna aceasta în lista cu alimente noi a Uniunii Europene, și urmează să fie introdusă pe piaţa alimentară europeană.
Potrivit regulamentului emis de Comisia Europeană (CE) la 20 ianuarie, pudra tratată cu UV din aceste larve va fi comercializată doar de firma franceză Nutri'Earth următorii cinci ani, începând cu 10 noiembrie.
Pe site-ul oficial food.ec.europa.eu, Comisia oferă o serie de precizări cu privire la decizia de a aproba încă un aliment derivat din insecte (al patrulea) ca „Novel Food” ("Aliment Nou") ce va fi folosit ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate populaţiei europene, scrie Agerpres.
„Novel Food” înseamnă hrană ce nu a mai fost consumată în mod semnificativ de europeni înainte de 15 mai 1997, când a fost introdusă prima reglementare cu privire la noile alimente.
Regulamentul din ianuarie este unul din pașii finali pentru a autoriza această pulbere tratată, în contextul în care statele UE au dat undă verde Comisiei pentru a permite unei firme din sectorul alimentar să comercializeze produsul pe piață.
Acest lucru s-a întâmplat deja cu o serie de insecte, cum ar fi lăcusta migratoare sau greierele de casă, iar legislaţia care reglementează aşa-numitele „noi alimente” încearcă să păstreze echilibrul între inovaţie şi siguranţa alimentară.
Pe lângă noul aliment, mai sunt luate în calcul și alte mai neobișnuite, cum sunt insectele, algele, noi proteine vegetale, dar şi mâncăruri tradiţionale din ţări terţe şi vor contribui la atingerea diferitelor obiective fixate de UE în cadrul Green Deal şi în strategia Farm to Fork (de la fermă în farfurie n.r.).
CE se asigură că produsele ce vor fi comercializate vor fi etichetate corespunzător pe rafturile magazinelor. De asemenea, dacă aceste noi alimente sunt menite să înlocuiască alte alimente, ele trebuie să aibă aceeași valoare nutrițională cu cele anterioare.
Cu toate acestea, Comisia declară că rămâne la latitudinea europenilor dacă decid să consume sau nu insecte, și că folosirea insectelor ca sursă de proteine nu este ceva nou, practicându-se deja în anumite regiuni ale lumii.
Comisia Europeană mai susţine că diversificarea ofertei alimentare cu hrană din insecte contribuie pozitiv la mediu şi la sănătate, răspunzând în acelaşi timp cererii în creştere de proteine din rândul clasei de mijloc, în condiţiile creşterii costurilor economice şi de mediu ale producţiei de proteine animale.
În plus, susţine CE, beneficiile ecologice ale creşterii insectelor pentru hrană se bazează pe eficienţa ridicată a conversiei hranei pentru insecte, mai puţine emisii de gaze cu efect de seră, mai puţină utilizare a apei şi a terenurilor arabile şi utilizarea bioconversiei pe bază de insecte ca soluţie pentru reducerea risipei alimentare.
De asemenea, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) consideră consumul de alimente pe bază de viermi galbeni de făină unul sigur.
Subsecretarul italian pentru Sănătate, Marcello Gemmato, a asigurat că Italia va monitoriza dacă principiul transparenței și dacă cetățenii sunt informați în detaliu cu privire la ce consumă.
Tot ANSA aminteşte că această decizie a CE a provocat controverse în cadrul Parlamentului European, unde europarlamentarii Alexander Bernhuber (PPE) şi Laurence Trochu (CRE) au încercat să se opună acestei autorizări ridicând o obiecţie la adresa acestui act pe care-l consideră "o insultă pentru fermierii europeni, dar fără succes. Obiecţia a fost respinsă de Comisia pentru Mediu (ENVI) cu un avantaj de doar câteva voturi, conform ANSA.
Forumul Economic Mondial consideră că alimentele pe bază de insecte pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice, oferind surse alternative de proteine.