Proteste în Atena și Salonic după accidentul feroviar: „Cunoaștem această situație de 30 de ani" VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proteste au izbucnit în Grecia în urma accidentului feroviar în care 43 de persoane au murit, mulți dintre manifestanți considerând că este vorba despre un accident care urma să se întâmple, relatează BBC.

Proteste la Atena în urma accidentului feroviar soldat cu 43 de morți Foto Profimedia
Proteste la Atena în urma accidentului feroviar soldat cu 43 de morți Foto Profimedia

Protestatarii s-au ciocnit cu poliția în fața sediului central al Hellenic Train din Atena, compania responsabilă de întreținerea căilor ferate din Grecia. 

De asemenea, proteste au avut loc în Salonic și în orașul Larissa, aproape de locul unde s-a produs dezastrul marți seara. 

Guvernul a spus că o anchetă independentă va face dreptate. 

Trei zile de doliu național au fost declarate în întreaga țară în urma incidentului, în care un tren de pasageri s-a ciocnit cu un marfar. 

Mulți dintre cei 350 de pasageri aflați la bord erau studenți, în vârstă de 20 de ani, care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit pentru a sărbători Postul Mare. 

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că accidentul s-a datorat „unei erori umane tragice”. 

Șeful de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat de omor din neglijență. Acesta a negat orice abatere, punând accidentul pe seama unei defecțiuni tehnice. 

Membrii sindicatelor feroviare sunt de părere că sistemele de siguranță nu funcționau corespunzător, existând avertismente repetate în acest sens de-a lungul anilor. 

În semn de protest și doliu, lucrătorii feroviari intenționează să intre în grevă joi. 

Durerea s-a transformat în furie pentru zecile de colegi și concetățeni morți și răniți", a transmis sindicatul într-o declarație în care anunță greva. 

„Lipsa de respect arătată de-a lungul anilor de către guverne față de căile ferate grecești a dus la acest rezultat tragic", se mai arată în declarație, conform Reuters. 

„Eșecurile de lungă durată”

Ministrul grec al Transporturilor Kostas Karamanlis a demisionat, spunând că își va asuma responsabilitatea pentru „eșecurile de lungă durată” ale autorităților de a repara un sistem feroviar, despre care a afirmat că „nu corespunde standardelor secolului 21”, 

Însă, în fața unui spital unde au fost aduse cadavrele persoanelor care au murit în accidentul feroviar, a fost agățat un banner care preciza că orice deficiențe sistemice vor fi acoperite în cadrul anchetei oficiale aflate în curs de desfășurare. 

La un priveghi, care a fost organizat miercuri în Larissa, pentru a comemora victimele incidentului, un protestatar a afirmat că a simțit că dezastrul a fost doar o chestiune de timp. 

Rețeaua feroviară părea problematică, cu personal epuizat și prost plătit", a afirmat Nikos Savva, un student la medicină din Cipru, pentru AFP. 

Șeful de gară arestat nu ar trebui să plătească prețul „pentru un întreg sistem bolnav”, a mai continuat el. 

Este un accident inadmisibil. Cunoaștem această situație de 30 de ani", a declarat pentru AFP un medic stabilit în Larissa, Costas Bargiotas. 

Un priveghi a avut loc și la Atena, în fața sediului companiei Hellenic Train. Mai târziu în cursul zilei, lucrurile au devenit violente, poliția utilizând gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au aruncat cu pietre și au aprins focuri în stradă. 

La locul celui mai grav accident feroviar din istorie, salvatorii au lucrat toată noaptea. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite