Supraviețuitorii tragediei din Grecia, mărturii după accident: Era foc peste tot, oameni erau încarcerați

0
Publicat:

Supraviețuitorii accidentului din Grecia, în care un tren s-a ciocnit în această dimineață cu un alt tren de marfă, au vorbit despre „secundele de coșmar” în care vagoanele s-a răsturnat. Potrivit celui mai recent bilanț, 38 de persoane au murit și alți 85 au fost răniți.

Accidenyul a avut loc în apropiere de orașul central Larissa. Trenul se îndrepta spre orașul Salonic din nordul țării, dinspre capitala Atena.

Mulți pasageri au ieșit prin ferestre pentru a scăpa de infern, iar alții au fost aruncați până la 40 de metri în urma impactului.

„A fost panică... focul a fost imediat, în timp ce ne întorceam eram arși, focul era în dreapta și în stânga", a declarat Stergios Minenis, un pasager în vârstă de 28 de ani care a sărit în siguranță din epavă pentru Reuters.  

„A fost panică, timp de 10-15 secunde a fost haos, vagoane răsturnate, incendii, cabluri atârnate, geamuri sparte, oameni care țipau, oameni încarcerați”, a adăugat el.

„Lângă noi izbucnise un incendiu, omul ăsta de aici a văzut o gaură, așa că am reușit să ieșim din locul în care eram blocați”, a spus un alt pasager, care a reușit să iasă din tren împreună cu Minenis.

Un alt pasager, care a scăpat din al cincilea vagon, a declarat pentru Skai TV: „Geamurile erau sparte și oamenii țipau... Unul dintre geamuri s-a prăbușit din cauza impactului cu fierul din celălalt tren".

„Am trăit ceva foarte şocant”, a spus la rândul său Lazos, un pasager intervievat de jurnalul Protothema.

„Nu sunt rănit, dar sunt pătat de sângele altor persoane care au fost rănite lângă mine”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Varthakogiannis, a declarat că temperaturile din primul vagon au făcut dificilă identificarea celor prinși înăuntru sau precizarea numărului exact de morți.

„Numărul confirmat de morți este de 38, dar pe baza acestor fapte și a constatărilor de la locul tragediei, se așteaptă ca numărul să fie mai mare", a spus el.

Lacrimi și mânie

În Larissa, unde fuseseră duse multe victime ale accidentului, Nikos Makris stătea pe un trotuar în fața spitalului. Sora soției sale călătorea într-unul dintre primele două vagoane ale trenului.

„Ea este dispărută. Așteptăm aici de la ora 2 dimineața", a declarat el. „Acum așteptăm să facem un test ADN. Vom fi norocoși dacă vom avea un cadavru pe care să-l îngropăm", a mai spus el.

Alții erau furioși. Rudele uneia dintre victime au strigat: „Un nenorocit trebuie să plătească pentru asta".

Șeful unității de urgență a spitalului din Larissa, Apostolos Komnos, a declarat că majoritatea morților erau tineri, în jur de 20 de ani.

Ministrul Transporturilor, Kostas Karamanlis, și-a prezentat demisia, spunând că își asumă responsabilitatea pentru „eșecurile de lungă durată" ale statului în ceea ce privește repararea unui sistem feroviar care nu este potrivit pentru secolul XXI.

Șeful de gară local, responsabil cu semnalizarea, a fost arestat și acuzat de provocarea de decese în masă prin neglijență și de provocarea de vătămări corporale grave prin neglijență, a declarat un oficial al poliției. Bărbatul în vârstă de 59 de ani a negat orice responsabilitate pentru accident, atribuindu-l unei posibile defecțiuni tehnice, a declarat oficialul.

Cele două trenuri au circulat unul spre celălalt pe aceeași linie „timp de mulți kilometri" înainte de accident, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou.

Yiannis Ditsas, șeful sindicatului lucrătorilor feroviari greci, a declarat pentru televiziunea Skai că semnalizarea automată de la locul accidentului nu a funcționat. 

„Mamă, sunt rănită”

Trenul de pasageri transporta 342 de călători și 10 membri ai echipajului, în timp ce în trenul de marfă se aflau doi membri ai echipajului, potrivit datelor Hellenic Train.

Șaizeci și șase dintre cei răniți au fost spitalizați, dintre care șase la terapie intensivă, a declarat un oficial al pompierilor.

Supraviețuitorii care nu au avut nevoie să fie spitalizați au fost evacuați la Salonic, unde o femeie a alergat să își îmbrățișeze fiica la coborârea dintr-un autobuz cu alți supraviețuitori.

„Mamă, nu, sunt rănită", a spus fiica. O altă femeie, care aștepta acolo, a spus că copilul ei nu răspundea la telefon.

„Este o tragedie de neimaginat. Gândurile noastre de astăzi sunt alături de rudele victimelor", a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis la locul accidentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite