Protest la Varşovia: Mii de persoane au cerut mărirea salariilor

0
0
FOTO AFP
FOTO AFP

Mii de protestatari au mărşăluit sâmbătă la Varşovia pentru a cere mărirea salariilor pentru cei care lucrează în sectorul public, crescând astfel presiunea asupra guvernului condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS), scrie Reuters.

Sindicatele cer mărirea salariilor pentru sectorul public, mai ales în domeniile educaţiei şi sănătăţii.

Produsul Intern Brut (PIB) al Poloniei a crescut constant de la începutul anului trecut, dar economiştii avertizează că Polonia ar putea suferi din cauza situaţiei economice slabe din Europa. Drept urmare, PiS nu a implementat promisiunile electorale de a mări salariile.

„Nu putem trăi de la un salariu la altul, familiile noastre mor de foame“, a declarat Jan Guz, şeful sindicatului OPZZ.

OPZZ, care a organizat marşul, are în jur de 500.000 de membri. Un alt sindicat, NSZZ Solidarnosc, susţinător al PiS în alegerile din trecut, cu aproape 700.000 de membri, a cerut luna trecută o creştere de 12% a salariilor pentru a compensa creşterea inflaţiei de când au fost indexate ultima oară salariile din sectorul public, în 2010.

Susţinerea faţă de PiS a rămas la peste 30% de când a câştigat alegerile parlamentare din 2015. În afară de alegerile locale de peste patru săptămâni, polonezii vor vota în mai 2019 în alegerile europarlamentare şi în alegeri parlamentare la sfârşitul aceluiaşi an. Autorităţile de la Varşovia au informat că aproximativ 26.000 de persoane au luat parte la proteste.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite