Propaganda Rusiei față cu contraofensiva: „Ucrainenii sunt trimiși să fie măcelăriți, sunt 30.000 de morți la Robotîne“
0Propaganda pro-Kremlin găsește soluții de a da o tentă pozitivă pentru Rusia evoluției contraofensivei ucrainene: totul este sub control, ucrainenii sunt „carne de tun” sau, dacă se pierde teren, „Rusia se luptă cu întregul Occident“.
Portalul Comisiei europene, EU vs Disinfo, analizează cum gestionează propaganda rusă victoriile ucrainenilor din cadrul contraofensivei lansate în urmă cu câteva luni.
„În această săptămână, însă, se pare că vânzătorii ambulanți de dezinformare ai Kremlinului au primit un set mai clar de instrucțiuni de urmat. De un lucru au refuzat să se atingă, în ciuda dorințelor Kremlinului - contraofensiva ucraineană în curs. Pe măsură ce Ucraina eliberează mai multe teritorii, dezinformarea pro-Kremlin care vizează contraofensiva a fost forțată să găsească noi unghiuri de abordare”, se arată în analiza citată.
În primul rând, către publicul lor de acasă, mesajul lor a fost unul liniștitor: totul este bine, totul merge conform planului. Ucraina nu realizează niciun câștig semnificativ, ci doar irosește resursele pe care nu le are. Astfel, s-a vehiculat informația conform căreia Ucraina a pierdut aproximativ 30.000 de soldați care au luat cu asalt așezarea Robotîne și, totuși, nu a reușit să o cucerească.
„Nu există nicio confirmare din surse de încredere cu privire la amploarea pierderilor militare suferite de Ucraina în timpul cuceririi așezării Robotîne din regiunea Zaporojie. Pe 28 august a fost raportat că armata ucraineană și-a ridicat steagul în această localitate importantă din punct de vedere strategic. Raportând despre războiul Rusia-Ucraina, instituțiile de dezinformare pro-Kremlin oferă adesea date statistice aparent arbitrare, care nu sunt susținute cu dovezi, vezi, de exemplu: Rusia a ucis nouă ofițeri NATO și zeci de soldați ucraineni la Cernihiv; peste 1.200 de mercenari polonezi au murit în Ucraina, mii sunt răniți”, se arată în analiza EU vs Disinfo.
Cu toate acestea, există întotdeauna pregătite și explicații pentru eșecul trupelor rusești: Orice pierdere poate fi întotdeauna explicată afirmând că Rusia luptă nu numai cu Ucraina, ci și cu tot Occidentul și puterea sa militară.
Mesaj pentru publicul extern: „Armamentul ajunge pe dark web”
„Mesajele pentru publicul extern au ca scop diminuarea coeziunii interne a populației din Ucraina și pentru a diminua unitatea dintre Ucraina și susținătorii săi și sprijinul popular din țările occidentale pentru sprijinirea Ucrainei”, se arată în analiza citată.
Una dintre dezinformări arată faptul că mai devreme sau mai târziu, Occidentul va forța Ucraina să înceapă negocierile cu Moscova, iar ucrainenii vor trebui să fie de acord cu concesii teritoriale pentru a ajunge la pace. „Dacă țările occidentale nu l-ar fi forțat pe Zelenski să înceapă ofensiva, ar fi fost posibil să se evite conflictul armat și pierderea controlului ucrainean asupra teritoriilor sale”, arată propaganda rusă.
În realitate, poziția Ucrainei, SUA și UE este că conflictul ucrainean ar trebui să se încheie cu restabilirea controlului deplin ucrainean asupra teritoriilor sale. Potrivit ONU, integritatea teritorială ucraineană ar trebui să fie pe deplin restaurată.
Un alt scenariu vehiculat de dezinformarea rusească este faptul că ajutorul militar occidental pentru Ucraina ajunge în mâini greșite. Ambasada Rusă din Italia a postat pe rețeaua Telegram un mesaj în care arăta: „Livrările străine de arme către Kiev – care au o amploare fără precedent – au dus la formarea de platforme de piață neagră, inclusiv site-uri de pe dark web, unde se pot găsi anunțuri de vânzare a sistemelor antitanc portabile Javelin, drone de ultimă generație Phoenix Ghost kamikaze, sisteme transportabile de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune (MANPADS) și multe altele”.
Acuzați de deportare ilegală, rușii spun că ucrainenii își vând copiii pe net
Un element deosebit de neplăcut al dezinformării Kremlinului se referă la copiii ucraineni. Membrii ecosistemului de dezinformare pro-Kremlin susțin acum acuzații pe Telegram și în alte medii online conform cărora copiii ucraineni sunt vânduți pe dark web nu numai pentru sclavie sexuală, ci și pentru recoltarea de organe.
Astfel de afirmații au fost răspândite pe cel puțin 18 canale Telegram diferite în limbile rusă, engleză, poloneză și franceză, ajungând la cel puțin 1,6 milioane de vizualizări. Unul dintre cele mai notabile canale de răspândire a mesajului a fost un binecunoscut și sancționat canal Telegram - Tsargrad. Pe lângă Telegram, materialul și-a făcut loc și pe site-urile web propagandistice și paginile VK.
„Probabil că nu este o coincidență faptul că dezinformarea despre copiii ucraineni își face loc în ecosistemul rus de manipulare a informațiilor. Asemenea narațiuni au câștigat importanță pe măsură ce oficiali ruși, cum ar fi Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, s-au confruntat cu mandate de arestare emise de Curtea Penală Internațională sub acuzația de deportare ilegală și transfer de copii din locurile ocupate temporar”, se arată în analiza citată.
Ucrainenii sunt trimiși la măcel?
Propaganda pro-Kremlin arată că armata rusă acordă prioritate vieții soldaților săi, în timp ce Ucraina își trimite trupele la măcel.
„Ca de atâtea ori înainte, propagandiștii ruși nu pot să nu își proiecteze propriile fapte murdare și neajunsuri asupra altora. De data aceasta, într-un efort zadarnic de a-și spori eforturile de mobilizare, ei încearcă să înfățișeze armata rusă ca pe o organizație care se îngrijește de supușii săi. Nimic mai departe de adevăr, așa cum arată exemplele bine documentate de atacuri nemiloase și inumane ale Rusiei”, susțin specialiștii EU vs Disinfo.
Un alt element de dezinformare se referă la faptul că reducerea comerțului cu Rusia ar fi fost principala cerință pentru aderarea la UE încă din anii 1990.
„Una dintre numeroasele narațiuni recurente pro-Kremlin înfățișează Rusia ca o victimă înconjurată de vecini cu intenții negative. O componentă a acestei narațiuni întortocheate în mod intenționat este de a construi o imagine a UE ca proiect anti-rus”, se arată în analiza citată.
În realitate, criteriile de aderare la UE nu s-au referit, niciodată, la comerțul cu Rusia.