Cum tratează propaganda rusă amenințarea de catastrofă nucleară de la Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părăsirea treptată a centralei nucleare de la Zaporojie de către militarii ruși și de specialiștii de la Rosatom provoacă îngrijorări serviciilor secrete ucrainene, care anunță un atac terorist rus. Portatul EU vs Disinfo analizează cum tratează propaganda rusă amenințarea nucleară de la Zaporojie.

Amenințarea unui dezastru nuclear la Zaporojie. FOTO:Eu vs Disinfo
Amenințarea unui dezastru nuclear la Zaporojie. FOTO:Eu vs Disinfo

„Încă de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut, centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost un subiect fierbinte. Și există argumente în acest sens. Având în vedere istoricul Rusiei în ceea ce privește sabotajul și subversiunea, nu este exagerat să credem că ar putea viza în mod deliberat centrala electrică, ceea ce ar provoca o catastrofă umanitară majoră”, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene, EU vs Dinsinfo.

Distrugerea barajului Kakhovka nu a atenuat aceste temeri. Nici semnalele recente că Rusia își reduce prezența în Zaporizhzhia. Mai mult, săptămâna trecută, serviciile de informații ucrainene au susținut public că Rusia plănuiește o lovitură teroristă împotriva centralei atât pentru a dezlănțui niveluri critice de radiații, cât și pentru a arunca vina pe Ucraina, se arată în analiza citată.

Pleacă rușii de la Zaporojie

Numărul de patrule militare în jurul amplasamentului celei mai mari centrale nucleare din Europa și în orașul apropiat Enerhodar a scăzut treptat, potrivit Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului Apărării (GUR), citate de cotidianul britanic The Independent.

„Între timp, personalului rămas la fabrică – care este ocupată de forțele Moscovei – i s-a spus să dea vina pe Ucraina „în cazul oricăror situații de urgență”, spune Kievul.

„Conform celor mai recente date, contingentul de ocupație părăsește treptat teritoriul centralei nucleare Zaporojie, a spus GUR în aplicația de mesagerie Telegram.

GUR a precizat că printre primii care au părăsit centrala nucleară s-au numărat trei angajați ai companiei nucleare de stat ruse Rosatom, care au fost „responsabili de activitățile rușilor”. Se spune că și angajații ucraineni care au semnat un contract cu Rosatom au fost sfătuiți să plece.

La începutul lunii iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul a primit informații despre un atac asupra instalației care ar avea ca rezultat o scurgere de radiații. El a adăugat că au împărtășit informațiile cu parteneri precum Statele Unite, China, Europa, Brazilia și India.

Ucraina a efectuat exerciții de răspuns la dezastre nucleare în vecinătatea centralei. Kremlinul a negat toate acuzațiile Kievului, iar ministrul de externe Serghei Lavrov a acuzat Ucraina că a jucat un joc periculos cu uzina Zaporizhzhia, susținând că spun „minciuni pure” și că declarațiile care sugerează că Moscova intenționează să arunce în aer centrala erau neadevărate.

Acuzațiile rușilor

„Așa cum este prea des în cazul Kremlinului, manipularea informațiilor merge mână în mână cu evenimentele de pe teren”, susțin specialiștii de la EU vs Disinfo. La 27 iunie, Ambasada Rusiei în Egipt a publicat două postări în care susținea că Ucraina plănuia să atace centrala nucleară Zaporizhzhia, una în arabă și alta în rusă.

În aceeași zi, pe site-ul oficial al RT Arabic și pe unul dintre site-urile sale „oglindă” a fost publicat un articol în arabă, care făcea aceeași afirmație în care era citată ambasada. În doar câteva ore, articolul a fost republicat în continuare, uneori fără nicio atribuire, de cel puțin 10 site-uri de știri și de mai multe bloguri.

Povestea nu se oprește aici. Aparent, serviciile speciale britanice sunt de asemenea implicate, susțin Sputnik Armenia și Moskovskij Komsomolets, două renumite instituții de dezinformare controlate de Kremlin.

„Este inutil să spunem că nu există nicio dovadă că Ucraina ar pregăti vreo operațiune cu privire la centrala nucleară, darămite în tandem cu serviciile de informații străine. Acuzarea altora de „operațiuni cu steag fals” și de anumite „strategii” pentru a crește tensiunile sau a acoperi propriile acțiuni ilicite ale Rusiei sunt tehnici frecvente de dezinformare pro-Kremlin”, se mai arată în analiza citată.

Pliantul care anunță „catastrofa”

Dincolo de granițele Ucrainei, în Polonia, o imagine a unui presupus pliant care conține sfaturi de siguranță în cazul unui dezastru nuclear a început să circule online săptămâna trecută. Pliantul includea afirmație conform căreia guvernele occidentale pregătesc populația civilă pentru o catastrofă nucleară. Postarea inițială de pe Telegram a avut aproximativ 50.000 de vizualizări, dar a fost rapid amplificată de o serie de alte canale Telegram atât în rusă, cât și în poloneză.

Pliantul a fost în mod clar falsificat. În primul rând, nicio informație care să confirme afirmațiile nu poate fi găsită pe site-urile web oficiale ale autorităților poloneze. În al doilea rând, deși fluturașul este în poloneză și include sigla Ministerului Polonez al Sănătății, este scris într-un limbaj foarte prost și este plin de erori flagrante, concluzionează sursa citată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite