„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei. Oamenii așteaptă și 24 de ore la coadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei patru copii ai reginei Elisabeta a II-a, printre care şi Charles al III-lea, au vegheat vineri seară la sicriul reginei, la Londra, înconjuraţi de numeroşi oameni care au parcurs o coadă foarte lungă pentru a-şi saluta mult iubita regină înaintea funeraliilor de luni, informează AFP.

Regele Charles, Prințesa Anne și Prinții Andrew și Edward au vegheat sicriul mamei FOTO Profimedia
Regele Charles, Prințesa Anne și Prinții Andrew și Edward au vegheat sicriul mamei FOTO Profimedia

Aşezaţi în jurul sicriului, stând cu spatele şi cu capetele plecate, Charles, Anne, Andrew şi Edward au vegheat circa zece minute sicriul drapat cu steagul regal şi ornat cu coroana imperială, plasat pe un catafalc impozant în cea mai veche sală a parlamentului britanic, Westminster Hall.

Un priveghi similar a avut loc luni la Edinburgh, unde sicriul cu rămăşiţele suveranei a sosit după decesul survenit pe domeniul Balmoral, în Scoţia, pe 8 septembrie.

Cu această ocazie, Andrew, privat de titlurile militare în urma unui scandal sexual, a fost autorizat să poarte uniforma, asemenea fraţilor săi.

În timpul acestui solemn ''priveghi al prinţilor'', o tradiţie care datează de la moartea regelui George al V-lea în 1936, mulţimea a putut defila în continuare prin faţa sicriului, aşa cum se întâmplă în flux continuu începând de miercuri după-masă, scrie Agerpres.

Coada formată de cei care vor să-şi prezinte omagiile necesită cel puţin 24 de ore de aşteptare

Dovadă a imensei emoţii suscitate de moartea reginei Elisabeta a II-a, apreciată unanim pentru devotamentul său pentru Coroană, coloana interminabilă s-a lungit vineri, depăşind la un moment dat 24 de ore de aşteptare, potrivit sistemului instituit de autorităţi pentru monitorizarea live a mulţimii venite la catafalcul suveranei. Autorităţile au avertizat cu privire la temperaturile nocturne ''reci''. 

Oamenii au fost sfătuiţi să nu călătorească la Londra pentru a se aşeza la coadă.

Coada se întinde pe mai mulţi kilometri, însă nici temperaturile din timpul nopţii, care s-au situat sub 10 grade Celsius, nu i-au descurajat pe cei veniţi pentru a-şi preezenta omagiile la Westminster Hall, unde este depus sicriul reginei.

''Mă dor gleznele îngrozitor, dar este un mic sacrificiu pe care îl pot face'', a mărturisit pentru AFP Peter Stratford, de 70 de ani, care se odihnea puţin după o aşteptare de opt ore.

''Nu aş fi vrut să pierd ocazia asta'', a adăugat acest fost pompier care a intervenit cu prilejul unui important incendiu la castelul Windsor în 1992, unde Elisabeta a II-a va fi înhumată luni.

Asemenea a mii de persoane, fostul star al fotbalului David Beckham a aşteptat răbdător peste 12 ore, începând cu ora 2:00 dimineaţa, într-o ţinută neagră. În faţa sicriului, a înclinat capul cu un gest sobru şi a şi-a şters o lacrimă.

Beckham, la coadă pentru a-i aduce Reginei omagii FOTO Profimedia
Beckham, la coadă pentru a-i aduce Reginei omagii FOTO Profimedia

''Este foarte emoţionant, iar liniştea şi atmosfera din sală sunt foarte dificil de explicat, dar cu toţii ne aflăm aici pentru a-i mulţumi Majestăţii Sale pentru că a fost atât de delicată, atentă, încurajatoare de-a lungul anilor'', a spus el la ieşire, când a fost luat cu asalt de jurnalişti.

''A fost regina noastră, iar moştenirea pe care a lăsat-o este incredibilă'', a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite