Prințul Harry, primul membru al familiei regale britanice din ultimii 130 de ani care va depune marturie în instanţă

0
Publicat:

Prinţul Harry va deveni, săptămâna viitoare, primul membru de rang înalt al familiei regale britanice care va depune mărturie în instanţă în ultimii 130 de ani, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Prinţul Harry. FOTO Getty Images
Prinţul Harry. FOTO Getty Images

Harry, care este al cincilea în linia de succesiune la tron, va apărea în boxa martorilor la Înalta Curte din Londra, în procesul său împotriva unui grup de ziare pe care îl acuză de comportament ilegal, relatează Reuters.

Fiul cel mic al regelui Charles este parte a procesului pe care el şi alte peste 100 de celebrităţi şi personalităţi de marcă l-au intentat împotriva Mirror Group Newspapers (MGN), editorul publicaţiilor Daily Mirror, Sunday Mirror şi Sunday People.

Pentru prima dată de când Edward al VII-lea a depus mărturie ca martor în cadrul unui proces de divorţ în 1870 şi, 20 de ani mai târziu, într-un proces de calomnie privind un joc de cărţi, ambele înainte de a deveni rege, un membru regal de rang înalt va depune mărturie.

Abia a ieşit de pe prima pagină a ziarelor în ultimele şase luni, din cauza certurilor sale juridice cu presa britanică şi a lansării memoriilor sale şi a serialului documentar Netflix în care a acuzat alţi membri seniori ai familiei regale de complicitate cu tabloidele, Harry va atrage, cel mai probabil atenţia la nivel mondial.

Hărţuiri telefonice la „scară industrială''  

Jurnaliştii MGN sau investigatorii privaţi angajaţi de aceştia sunt acuzați în acest proces că au efectuat hărţuiri telefonice la „scară industrială'' şi au comis alte acte ilegale pentru a obţine informaţii despre prinţ şi ceilalţi reclamanţi din dosar.

Potrivit avocatului reclamanţilor, David Sherborne,  acest lucru a fost făcut cu ştiinţa şi aprobarea editorilor şi directorilor executivi de rang înalt.

MGN contestă acuzaţiile şi afirmă că persoane cu funcţii de conducere au negat că ar fi ştiut ceva despre hărţuire şi că li s-a ascuns orice abatere.

Un jurnalist şi biograf al lui Harry a informat instanţa că unul dintre cei care ştiau despre hărţuire a fost fostul editor Piers Morgan, în prezent unul dintre cei mai mediatizaţi radiodifuzori britanici şi un critic deschis al prinţului şi al soţiei sale Meghan.

Piers Morgan, care a negat orice implicare în comportamentul ilegal şi l-a acuzat pe Harry că a invadat intimitatea propriei familii, şi-a părăsit postul de prezentator al unei emisiuni matinale de televiziune după ce a făcut remarci deschise despre Meghan.

MGN, deţinută acum de Reach, şi-a cerut scuze la începutul procesului şi a recunoscut că, într-o singură ocazie, Sunday People a căutat în mod ilegal informaţii despre Harry şi că acesta are dreptul la despăgubiri, însă a respins celelalte acuzaţii ale acestuia, spunând că nu avea dovezi pentru afirmaţiile sale.

Este posibil ca Palatul Buckingham să ocupe un loc important în interogatoriul lui Harry, MGN susţinând că unele informaţii au venit de la consilieri regali.

Va fi a doua oară în acest an când Harry va fi prezent la Înalta Curte din Londra, după ce în martie s-a alăturat cântăreţului Elton John şi altor persoane pentru audieri în legătură cu procesul lor împotriva editorului tabloidelor Daily şi Sunday Mail.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite