Primele măsuri anti-austeritate din Grecia: se opresc privatizările, se elimină pachetele all-inclusive din hoteluri şi nu este exclusă o ieşire din NATO

0
0

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a numit un cabinet anti-austeritate format din veterani, dar a şi oprit privatizarea celui mai mare port al Greciei, semnalând deja că e gata să se ţină de promisiunile din campania electorală, în ciuda avertizărilor primite de la oficialii europeni.

Promiţând redresarea economiei Greciei şi renegocierea datoriei externe, partidul de extremă-stângă Syriza, condus de Alexis Tsipras, a ajuns la putere după alegerile anticipate care au fost conduse de un val de furie al populaţie împotriva politicilor de austeritate impuse de oficialii europeni, notează Reuters.

Una dintre primele decizii anunţate de noul cabinet a fost oprirea privatizării Autorităţii Portuare Pireu, vânzare care fusese decisă ca parte din ajutorul financiar internaţional. 

Ca o măsură separată, ministrul adjunct responsabil de reforma administrativă, George Katrougkalos a declarat pentru Reuters că Guvernul va reangaja unele persoane din sectorul public ce fuseseră concediate, dând astfel peste cap o altă măsură cheie a condiţiilor internaţionale. 

Europa se teme că şi alte ţări vor lua exemplul Greciei

Un bancher german de la Banca Centrală Europeană a avertizat cu privire la noile măsuri ale guvernului grec. „Acestea vor avea consecinţe fatale pentru sistemul financiar al Greciei. Băncile greceşti vor pierde accesul la banii băncii centrale“, susţine Joachim Nagel.

Planul Guvernului de a renegocia termenii datoriei a întâmpinat deja rezistenţă din partea omologilor din zona euro, care se tem că dacă Atena va reuşi să-şi şteargă din obligaţii, alte ţări aflate în dificultate vor căuta aceleaşi înţelegeri. Europa şi-a arătat dorinţa de a oferi mai mult timp Greciei pentru plata datoriei, însă a accentuat că nu va ceda solicitărilor de ştergere a ei.

Noul guvern declară război şi împotriva staţiunilor care oferă all-inclusive

Noul Cabinet al Greciei include avocaţi, profesori şi chiar foşti jurnalişti. Fostul politician comunist Yannis Dragasakis a preluat rolul de vicepremier şi se aşteaptă să supravegheze problemele economice. Guvernul a declarat război şi asupra staţiunilor turistice care au pachete all-inclusive. Bufetele şi băuturile la discreţie sunt în pericol, deşi acestea aduc peste un miliard de euro pentru economia Greciei.

Noul regim spune că nu vrea să interzică complet această practică, însă vrea să încurajeze o îndepărtare de la ea şi reîntoarcerea la modelul tradiţional în care turiştii frecventau barurile şi restaurante locale. Michalis Kritsotakis, ministrul responsabil de turism, a declarat pentru „New York Times“ că „părerea noastră, dar şi cea a industriei hoteliere, este că all-inclusive nu funcţionează foarte bine“.

Atena cumpără arme de la ruşi şi ia în considerare o posibilă ieşire din NATO

Noul ministru grec al Apărării, Panos Kammenos (preşedintele partidului naţionalist Grecii Independenţi, aflat în coaliţie cu Syriza), a anunţat marţi că Grecia va cumpăra arme din Rusia. Este o declaratie menită să inflameze suplimentar tensiunile Atenei cu Bruxelles-ul, având în vedere embargoul impus de UE asupra comerţului cu armament produs în Rusia. 

Kammenos a fost  în vizită la Moscova în prima parte a lunii ianuarie 2015, unde a discutat despre reluarea cooperării Rusia - Grecia. În plus, Syriza doreşte deducerea cheltuielilor militare şi chiar o posibilă ieşire din NATO.

Noul ministru grec de Externe, Nikos Kotzias (membru al Syriza) are o relaţie apropiată cu Aleksandr Dughin, controversatul ideolog al Kremlinului care promovează proiectul eurasiatic al Rusiei. O imagine din 2013 îl prezintă  pe Kotzias alături de Dughin, în timpul unei vizite făcute de ideologul rus în Grecia.

Tsipras nu susţine noi sancţiuni împortiva Rusiei

Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, nu susţine declaraţiile unor lideri din UE privind necesitatea discutării şi adoptării de noi sancţiuni la adresa Rusiei, în contextul escaladării tensiunilor din estul Ucrainei, informează miercuri agenţia rusă de presă Interfax.

Potrivit mass-media din Grecia, Tsipras i-a acuzat pe liderii UE de faptul că aceştia „nu s-au consultat cu Atena“ atunci când au făcut declaraţiile cu privire la necesitatea adoptării de sancţiuni la adresa Moscovei.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite