Preşedintele Consiliului European îl critică dur pe şeful Casei Albe, Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a acuzat pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, că este împotriva creării „unei Europe unite şi puternice“. Totodată, Tusk s-a declarat îngrijorat cu privire la curentul naţionalist din Europa, mai ales în perspectiva alegerilor europarlamentare programate pentru luna mai a anului viitor.

„Pentru prima dată în istorie avem o administraţie americană ce nu este entuziastă, ca să nu spun mai mult, faţă de o Europă unită şi puternică“, a spus Tusk, într-un discurs susţinut în oraşul polonez Lodz. „Vorbesc aici de fapte, nu de propagandă“, a adăugat fostul premier polonez, vorbind în faţa unei mulţimi cu o zi înainte de Centenarul independenţei Poloniei, notează agenţia Belga.

Preşedintele Consiliului European l-a criticat pe şeful Casei Albe Trump şi într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza“. Potrivit lui Tusk, actualul preşedinte american doreşte o lume în care să fim „noi, Statele Unite de o parte, şi de cealaltă parte diferite alte ţări dispersate“.

În ceea ce priveşte alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, Tusk a vorbit despre apariţia unui curent naţionalist ostil Uniunii Europene.

„În acest parlament nu este exclus să fie reprezentate două curente, unul tot mai mult în culorile cămăşilor brune, antieuropean, care mizează tot mai mult pe naţionalism (...) şi un al doilea curent al celor care doresc să aprofundeze integrarea Uniunii Europene pe cât de mult posibil“, a declarat el.

Aducând în discuţie creşterea „emoţiilor antieuropene“ în mai multe capitale din statele Uniunii, Tusk a apreciat că anumite forţe vor „mai mult conflicte decât cooperare, mai mult dezintegrare decât integrare“, relevă afp.com.

În discursul său, fostul premier polonez provenit din rândurile liberalilor aflaţi acum în opoziţie a criticat şi actualul guvern conservator de la Varşovia aflat în conflict cu Bruxelles-ul ca urmare a reformelor în justiţie pe care le-a promovat.

După ce a evocat recent riscul unui Polexit (o ieşire a Poloniei din UE), deşi guvernul polonez a negat orice intenţie de această natură, Tusk a criticat atitudinea liderilor polonezi faţă de Uniunea Europeană.

„Cei care se opun unei prezenţe puternice a Poloniei în Europa acţionează de facto împotriva independenţei noastre“, a declarat el, lansând totodată un apel polonezilor: „depinde de noi dacă (...) oamenii politici vor demola UE şi vor scoate Polonia din UE“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite