Președintele Austriei spune că România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen. „Sunt îngrijorat de reputația noastră”

0
Publicat:

Președintele federal se distanțează de cancelarul federal în ceea ce privește veto-ul Schengen împotriva României și Bulgariei, dar și în ceea ce privește motorul cu combustie internă.

Președintele austriac, critici pentru Karl Nehammer FOTO EPA-EFE
Președintele austriac, critici pentru Karl Nehammer FOTO EPA-EFE

În perioada premergătoare summitului UE, președintele federal Alexander Van der Bellen se distanțează de cancelarul Karl Nehammer în ceea ce privește veto-ul Schengen și motorul cu combustie, potrivit Kleine Zeitung. În cadrul unei întâlniri cu ambasadorul UE Martin Selmayr, Van der Bellen a subliniat că atât România, cât și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen, scrie kleinezeitung.at.

„Îngrijorat de reputația Austriei"

„Bineînțeles că trebuie să știm cine intră în UE și în Austria, cine cere azil. Și bineînțeles că UE trebuie să își controleze frontierele externe", a declarat președintele federal, potrivit unei note a conversației transmise la cerere de cancelaria prezidențială către Kleine Zeitung.

„România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în fața partenerilor noștri europeni".

Van der Bellen se referă în mod explicit la vocile critice din cercurile de afaceri interne.

„Atunci când companii bine-cunoscute din Austria, care activează cu succes în România, spun că sunt îngrijorate de actuala politică austriacă, aceste voci ar trebui luate în serios. Este vorba despre comenzi reale, cifră de afaceri reală și locuri de muncă reale. Atât în România, cât și aici, în Austria. În acest sens, sper că o soluție poate ajuta în curând la calmarea lucrurilor." El a adăugat că un vot negativ ar trimite, de asemenea, un semnal greșit: "Dacă acum le transmitem un semnal acestor oameni: "Nu sunteți bineveniți", acest lucru va pune în mișcare o evoluție care va avea consecințe negative pentru persoanele care au nevoie de îngrijire în Austria și pentru familiile lor."

„Nu ar trebui să dăm înapoi"

Fostul lider al Partidului Verde a respins ideea de a rămâne la motorul cu combustie internă.

Vrem să ieșim din energiile fosile pentru a încetini încălzirea amenințătoare a climei și pentru a reduce rapid dependența noastră fatală de Rusia lui Putin. În acest scop, am convenit asupra mai multor pachete majore de măsuri în Europa", a declarat Van der Bellen. "Acum ar trebui să privim înainte și să punem în aplicare și acest plan. Dacă statele individuale, fie că este vorba de Germania, Austria sau alte state, încep să dea înapoi, acest lucru nu ne va ajuta. Prin urmare, sper că vom reuși să ajungem la o soluție durabilă și în ceea ce privește tehnologia de propulsie pentru autoturisme."

Martin Selmayr, ambasadorul UE în Austria, este sceptic cu privire la destrămarea acordului de combustie internă

„Uneori este important ca legiuitorii să dea o direcție pieței." Un exemplu lămuritor, spune el, este desființarea becului cu incandescență, care degaja mult mai multă căldură decât lumină. Astăzi, există lămpi cu LED-uri în toate variantele și în toate culorile - și nimeni nu mai plânge becul cu incandescență. "Uneori, legiuitorul trebuie doar să apese pe întrerupător pentru a declanșa schimbări pentru binele mediului și, în cele din urmă, al societății. În caz contrar, călcăm pe apă sau ne învârtim în cerc."

Potrivit lui Selmayr, aderarea României și Bulgariei la Schengen "va spori și mai mult securitatea, pentru că atunci frontiera externă a acestor țări va fi văzută ca o frontieră comună a UE". Selmayr amintește că din 2023 ar urma să intre în vigoare Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (Etias). "Cei care vor dori să intre în UE fără viză vor trebui să completeze în prealabil un formular - similar cu ceea ce se face pentru SUA."

Tot mai mulți migranți ilegali în SUA, în ciuda zidului

Europa, fiind cel mai bogat și cel mai sigur continent din lume, va fi „întotdeauna destinația migrației. Împărtășim această caracteristică cu alte continente, cum ar fi SUA." Anul trecut, au fost înregistrate 330.000 de treceri neregulamentare ale frontierei în UE. "SUA au avut două milioane de treceri neregulamentare la frontieră în aceeași perioadă, deși are o frontieră externă mult mai scurtă." Și în general: „Nu există un remediu brevetat pentru a face față provocărilor pe care le aduce migrația. Mai degrabă, este nevoie de o abordare factuală. Migrația nu poate fi oprită, ci trebuie gestionată."

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite