Aderarea la Schengen mai așteaptă până cel puțin la toamnă

0
Publicat:

Premisele României pentru intrarea în Spațiul Schengen se mută, în scenariul optimist, pentru a doua jumătate a anului, după ce liderii de la București nu dau semne că au avansat în negocierile cu Austria, stat care se opune. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Pe ordinea de zi de joi a Consiliului JAI a fost tema Schengen, dar nu extinderea spațiului, ceea ce interesează România, ci aspecte legate de regimul vizelor și intrarea în funcțiune a Sistemului Schengen Consolidat, adică platforma de schimb de informații pentru controlul la frontierele externe. România a fost reprezentată de Lucian Bode, ministrul de Interne, care a precizat la sosirea la lucrări că țara noastră își menține obiectivul să intre în Schengen în acest an.

Cu ochii tot pe Austria

Europarlamentarii români nu prevăd înaintarea demersurilor pentru primirea României până în toamnă. Potrivit europarlamentarilor, trebuie așteptate rezultate finale ale alegerilor locale din Austria, iar preluarea președinției Consiliului European de către Spania, din iulie, aduce șanse mai mari, liderii de la Madrid declarând că susțin extinderea spațiului de liberă circulație european. 

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat pentru „Adevărul” că, deși atât președinția suedeză, cât și Spania sprijină România privind accederea la spațiul Schengen, „în momentul de față toată lumea așteaptă alegerile locale de la finalul primăverii din Austria pentru a vedea dacă există din partea Guvernului austriac o schimbare de atitudine”. Următorul Consiliu JAI e pe 8 iunie. Așadar, din scurt după alegeri.

Problema migrației

Totodată, Victor Negrescu a explicat că șefii Executivului austriac și ai celui din Olanda au anunțat public după votul din decembrie că se vor opune extinderii zonei Schengen, „dacă nu se produce o schimbare pe zona de migrație”, iar în ultimele intervenții a punctat că până în momentul de față nu există o schimbare, deși Comisia Europeană poartă negocieri pentru realizarea unui pact.

De asemenea, liberalii Vlad Nistor și Daniel Buda au subliniat pentru „Adevărul” că subiectul nici nu va fi reluat până când nu există semnale că Guvernul de la Viena și-a schimbat poziția. „Ne interesează să punem acest subiect atunci când el poate fi și adoptat. Mai sunt câteva chestiuni de migrație”, a explicat Daniel Buda într-o declarație pentru „Adevărul”.

Va depinde de multe, dar mai puțin de România. Pentru că România, din punct de vedere tehnic, nu mai are ce să facă, și-a îndeplinit toate obligațiile și nu noi suntem cei care nu respectăm regulile Schengen”, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, care a precizat că va fi nevoie de un demers și mai intens din punct de vedere diplomatic pentru convingerea cancelarului austriac.

În timp ce liberalii vorbesc de intensificarea negocierilor cu partea austriacă, eurodeputatul Victor Negrescu susține că trebuie găsit un consens cât mai repede cel puțin pentru validarea unui calendar, care să vorbească de aderare în a doua parte a anului.

Acțiuni în paralel între reprezentanții Puterii și Opoziției

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat și că grupul său din Legislativul European susține discutarea unei petiții inițiate cu privire la atacarea la Curtea de Justiției a Uniunii Europene de către Parlamentul European.

În același timp, șeful PMP, Eugen Tomac, a depus deja o acțiune împotrva votului dat de Austrie la finalul anului trecut. Totodată, liderul de partid a inițiat o altă petiție pentru a solicita Parlamentului să intervină în acțiunea inițiată deja.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite