Premierul Spaniei a decis să rămână în fruntea guvernului după acuzații împotriva soției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat luni că, după o perioadă de reflecţie cu privire la viitorul său, a decis să continue la conducerea guvernului, relatează Reuters și BBC.

Pedro Sanchez a decis să rămână în fruntea guvernului FOTO EPA-EFE
Pedro Sanchez a decis să rămână în fruntea guvernului FOTO EPA-EFE

Sanchez a precizat că l-a anunţat pe regele Felipe al VI-lea despre decizia sa.

„Expresiile de solidaritate din partea tuturor sectoarelor societății” l-au convins să decidă să rămână în funcție, a spus el.

„Nu este vorba despre destinul unui lider - este vorba despre a decide ce fel de societate vrem să fim. Țara noastră are nevoie de această auto-reflecție. Am lăsat prea mult timp noroiul să ne murdărească viața publică", a subliniat Sanchez.

Sanchez şi-a luat prin surprindere miercuri atât aliaţii, cât şi inamicii, anunţând că îşi suspendă timp de câteva zile îndatoririle publice pentru a decide dacă va mai rămâne sau nu în fruntea guvernului.

În aceeaşi zi, un tribunal din Madrid a anunţat o anchetă preliminară pentru „corupţie” şi „trafic de influenţă” asupra afacerilor private ale soţiei sale, Begona Gomez.

În weekend au avut loc mari demonstraţii în favoarea premierului spaniol. Peste 10.000 de persoane s-au adunat în fața sediului Partidului Socialist (PSOE) din Madrid, în semn de susținere a premierului.

Acesta a insistat că soţia sa este nevinovată, şi i-a acuzat pe liderii opoziţiei, Alberto Nunez Feijoo de la Partidul Popular (PP) şi Santiago Abascal de la Vox, de colaborare cu cei care au pus în circulaţie acuzaţiile împotriva soţiei sale.

Acuzațiile au fost aduse de organizația Manos Limpias (Mâini curate), condusă de un om legat de extrema dreaptă, Miguel Bernad.

Între timp, un tribunal distinct urmează să ia o decizie după ce parchetul din Madrid a cerut clasarea anchetei preliminare din lipsă de dovezi.

Isabel Diaz Ayuso, liderul Partidului Popular (PP) de opoziție din regiunea Madrid, l-a acuzat pe Sanchez că este „lipsit de rușine”.

Ea a spus că premierului i-a luat cinci zile să decidă „cum să atace judecătorii, rivalii politici și presa liberă” și a adăugat: „Ar trebui să țină mai puține discursuri fără jurnaliști și mai multe conferințe de presă în care să i se pună întrebări”.

Liderul Partidului Popular Conservator, Alberto Núñez Feijóo, a spus că Spania nu are „un președinte demn de numele său” și că Sánchez a „prostit această națiune de 48 de milioane de spanioli” cu „demisia sa prefăcută”.

Santiago Abascal, liderul partidului de opoziție de extremă-dreapta Vox, a spus că „teatrul” lui Sánchez a cufundat Spania într-o „rușine internațională de dimensiuni incalculabile”.

Scena politică spaniolă a fost cuprinsă de frământare de perspectiva unui nou vot în parlamentul fragmentat pentru desemnarea unui prim-ministru sau chiar de aceea a unui al patrulea scrutin parlamentar în cinci ani.

Săptămâna trecută, Núñez Feijóo l-a acuzat pe premierul spaniol că a creat „o operațiune de supraviețuire politică” și că a transformat acuzațiile împotriva soției sale și răspunsul său ulterior într-un spectacol înaintea alegerilor.

Decizia lui Sánchez de a suspenda atribuțiile publice a venit într-un moment tensionat pentru Partidul său Socialist înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie și a alegerilor din regiunea Catalonia din nord-estul Spaniei de luna viitoare.

Pedro Sánchez conduce o coaliție incomodă care include două partide separatiste catalane, care au fost convinse să susțină guvernul în schimbul unei amnistii privind un referendum privind secesiunea în 2017.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite