Premierul Slovaciei a fost împușcat și se află în stare critică. Detalii despre atacator VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în plină stradă în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, după ce a ieșit dintr-o ședință de guvern desfășurată la Casa de Cultură. Premierul slovac se află în stare critică. 

Robert Fico premierul Slovaciei transportat la spital după tentativa de asasinat FOTP AFP
Robert Fico premierul Slovaciei transportat la spital după tentativa de asasinat FOTP AFP

UPDATE Atacatorul care l-a împușcat, miercuri, 15 mai, pe premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, ar fi scriitorul și poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, din orașul Levice, scrie Novaia Gazeta Europe.

Plus 7 Dni scrie că atacatorul este un poet și scriitor, unul dintre fondatorii clubului literar DÚHA. Săptămânalul citează, de asemenea, o poezie despre moarte a lui Juraj Cintula. Detalii aici

UPDATE „Primele informații pe care le avem indică în mod clar o motivație politică și o decizie a autorului la scurt timp după alegerile prezidențiale”, a declarat Matúš Šutaj-Eštok, ministrul slovac de interne.

„Autorul a tras cinci focuri de armă, iar premierul se află în stare critică”, a spus el.

Ura față de politicieni și partidele lor trebuie să înceteze, a spus el, adăugând că de acum înainte va fi oferită protecție tuturor oficialilor.

„Ceea ce a început acum a fost semănat de mulți dintre voi, prin ura voastră”, a spus el, referindu-se la utilizatorii rețelelor de socializare.

UPDATE Fico se află într-o stare „deosebit de gravă” și se află încă pe masa de operație, a anunțat ministrul slovac al apărării, Robert Kaliňák.

Într-o conferință de presă susținută în fața spitalului din Banská Bystrica, acesta a declarat că medicii „se luptă pentru viața” lui Fico, care a suferit „politraumatisme grave în urma mai multor împușcături”.

Starea de sănătate a lui Fico „este gravă, situația lui este proastă. Nu avem vești bune în acest moment și ne punem speranța în mâinile medicilor specialiști”, a spus el.

Kaliňák a precizat că operația durează de trei ore și jumătate și că mai multe informații medicale vor fi disponibile ulterior.

UPDATE Ministrul slovac de Interne Matúš Šutaj-Eštok a declarat că atacul asupra lui Robert Fico va fi investigat „cât mai curând posibil”, și că țara „traversează cea mai proastă zi a democrației sale”.

Într-o postare pe Facebook, el a scris:

„Pentru prima dată în 31 de ani de republică suverană democratică, s-a întâmplat ca cineva să decidă să-și exprime opinia politică nu în alegeri, ci cu pistolul pe stradă”.

El a adăugat că tentativa de asasinat „merită o condamnare comună și neechivocă”,  avertizând împotriva „răspândirii urii politice”

„Reconcilierea neamului și liniștirea patimilor pot fi apoi urmate de un astfel de pas. Este singura noastră speranță pentru viitor”.

UPDATE Președintele american Joe Biden a transmis că este „alarmat” să audă vestea despre un atac asupra lui Robert Fico.

Președintele SUA a spus că el și soția sa, Jill, se roagă pentru recuperarea rapidă a lui Fico și că gândurile lor se îndreaptă asupra familiei premierului slovac și poporului Slovaciei. 

„Condamnăm acest act oribil de violență. Ambasada noastră este în strânsă legătură cu guvernul Slovaciei și gata să ajute”, a transmis Biden.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a reacționat la atacul asupra lui Robert Fico.

„Vă rog să îi transmiteți premierului Fico cele mai sincere cuvinte de susținere, precum și urări de însănătoșire rapidă și completă", a declarat acesta într-un mesaj adresat aliatului său.

„Această crimă hidoasă nu poate avea nicio justificare”, a mai spus el.

UPDATE Aktuality relatează că Fico are trei plagi împușcate: două la braț și una la abdomen.

UPDATE Atacatorul a fost identificat în mass-media drept Juraj Cintula, un bărbat de 71 de ani din Levice, un oraș din vestul Slovaciei, care se presupune că avea permis port-armă.

Este prima tentativă de asasinat asupra unui politician de rang înalt din istoria modernă a Slovaciei, care s-a separat de Cehia la 1 ianuarie 1993, relatează The Telegraph.

Totuși, oficialii guvernamentali s-au confruntat cu amenințări cu moartea tot mai frecvente de la izbucnirea războiului în Ucraina și a pandemiei de COVID-19.

UPDATE Fico a fost transportat mai întâi la un spital local și apoi dus cu elicopterul la un centru de traume majore din Banska Bystrica, la aproximativ 30 de kilometri distanță.

„A existat o tentativă de asasinat asupra lui R. Fico. El a fost împușcat de mai multe ori și în prezent se află într-o stare care îi pune viața în pericol. Următoarele ore vor fi decisive", se arată într-un comunicat pe pagina oficială de Facebook a premierului slovac.

UPDATE Condamn cu fermitate atacul ticălos asupra primului ministru Robert Fico”, a transmis Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Asemenea acte de violență nu au loc în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bine al nostru comun. Gândurile mele sunt la prim-ministrul Fico și la familia lui.”

UPDATE Nimic nu poate justifica vreodată violența sau astfel de atacuri”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE Canalul belarus Nexta a publicat imagini imediat după atac și cu momentul în care premierul slovac a fost urcat în mașină după ce a fost împușcat. 

UPDATE Peter Pellegrini, președintele ales al Slovaciei și aliat al lui Robert Fico, a transmis că „o tentativă de asasinat asupra primului ministru este o amenințare pentru tot ceea ce a reprezentat democrația slovacă până acum”.

„Sunt îngrozit unde poate duce ura față de altă opinie politică. Nu trebuie să fim de acord în toate, dar există o mulțime de modalități de a ne exprima dezacordul în mod democratic și legal”, a adăugat el.

UPDATE Liderii slovaci și internaționali, șocați

Toți liderii politici au condamnat ferm atacul armat asupra premierului Fico, potrivit presei slovace.

Șefa statului slovac, Zuzana Čaputová, a condamnat atacul brutal asupra premierului Robert Fico şi a declarat că îi doreşte însănătoşire grabnică, relatează Reuters. Preşedinta, o adversară politică a premierului, a condamnat ferm atacul „brutal şi nesăbuit“ asupra lui Robert Fico. „Sunt şocată. Îi doresc multă putere lui Robert Fico pentru a-şi reveni în urma atacului în acest moment critic“, a transmis ea.

„Sunt şocat şi îngrozit de împuşcarea premierului Robert Fico în Handlova“, a declarat şi Michal Šimečka, din partea opoziţiei (Slovacia Progresistă). „Condamnăm fără echivoc şi cu fermitate orice violenţă“, a adăugat el.

Parlamentul şi-a anulat şedinţa, iar şefii grupurilor parlamentare s-au întrunit pentru a stabili ce va face instituţia în continuare. În cazul vacantării postului de premier, locul său este luat din unul dintre cei patru vicepremieri.

Și liderii internaționali au condamnat atacul și s-au declarat șocați. Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri că este şocat să afle de atacul asupra premierul slovac. „Şocat să aflu că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă”, a scris preşedintele Iohannis pe platforma X. „Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”, mai spune preşedintele în mesaj.

Premierul României, Marcel Ciolacu spune că este „profund șocat” de vestea împușcării premierului slovac și cere tragerea la răspundere a vinovaților.

Premierul moldovean a venit cu un mesaj de susținere pentru Slovacia după ce premierul slovac a fost împușcat, dorindu-i acestuia recuperare grabnică

Premierul Dorin Recean a condamnat atacul violent asupra premierului slovac Robert Fico.

„Profund întristat despre vestea privind incidentul în care a fost implicat premierul Robert Fico. Violența politică nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre.

Îi doresc o recuperare rapidă și completă. Gândurile noastre sunt alături de poporul Slovaciei în această perioadă dificilă”, a scris prim-ministrul Dorin Recean.

UPDATE Un oficial din partea partidului de centru-stânga Smer al lui Fico a confirmat pentru The Guardian că premierul slovac a fost împușcat în abdomen și se află acum în operație. 

Fico era conștient când a fost dus la un spital din orașul Handlova și a fost tratat pentru rănile provocate de gloanțe, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al spitalului.

El a fost ulterior transportat la o unitate de nivel superior.

UPDATE: Premierul britanic, Rishi Sunak se declară „șocat" de împușcarea lui Robert Fico”

Prim-ministrul britanic a postat pe X: „Sunt șocat să aud această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt alături de prim-ministrul Fico și familia sa.”

Evenimentul din Slovacia survine cu trei săptămâni înaintea alegerilor cruciale pentru Parlamentul European, în care partidele populiste și de dreapta dură din blocul de 27 de națiuni par să fie pregătite să câștige teren, scrie Independent.

UPDATE Cine este pro-rusul Robert Fico, premierul Slovaciei

Robert Fico s-a întors la putere și a preluat funcția de prim-ministru pentru a patra oară după ce partidul său de stânga, Smer (Direcția) a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia la sfârșitul lunii septembrie 2023, pe o platformă pro-rusă și anti-americană. Detalii aici

UPDATE: Robert Fico a fost „stabilizat în spital” după ce a fost împușcat.

Premierul slovac a fost inițial pus într-o mașină de către echipa sa de securitate, iar rapoartele locale spun că a fost apoi transportat cu elicopterul la un spital din apropiere.

Prim-ministrul slovac era conștient când a ajuns la spitalul din Handlová, unde a fost tratat.

O purtătoare de cuvânt a spitalului a declarat că funcțiile vitale ale lui Fico au fost stabilizate.

UPDATE: Pe pagina de Facebook a premierului Robert Fico a fost publicată o postare cu privire la starea acestuia. „A fost împușcat de mai multe ori și în prezent se află în stare de pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult să ajungă la Bratislava din cauza necesității unei proceduri acute. Următoarele câteva ore vor fi decisive”, arată sursa citată.

UPDATE: Potrivit presei din Slovacia, atacatorul ar fi un bărbat de 71 de ani.

Potrivit unor relatări de presă, Fico a fost împușcat, este rănit și a fost transportat la spital.

Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, potrivit postului de televiziune de știri TA3. Un suspect ar fi fost reținut.

Aktuality relatează că împușcăturile au fost o tentativă de asasinat.

Postul de știri scrie că împușcăturile au avut loc în momentul în care premierul Robert Fico a ieșit de la o ședință de guvern dintr-un centru cultural unde aștepta o mică mulțime de oameni.

Denník N scrie că unul dintre reporterii săi nu a fost martor la incident dar că a auzit mai multe împușcături și apoi l-a văzut pe premier ridicat de la pământ de către agenți de securitate și urcat într-o mașină.

Atacul a avut loc după o întâlnire a guvernului slovac într-o locație în afara Bratislavei, a raportat agenția de știri TASR miercuri, fără a oferi detalii suplimentare, potrivit Telegraph.

Zuzana Čaputová, președintele Slovaciei, a condamnat atacul „brutal” asupra premierului Robert Fico și a declarat că îi dorește însănătoșire grabnică, relatează Reuters.

Patru focuri de armă au fost trase, iar unul dintre ele l-a nimerit în abdomen pe Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a relatat Reuters citând postul de televiziune TA3.

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat după o ședință de guvern la Handlova, a anunțat miercuri agenția de presă de stat slovacă TASR, citându-l pe vicepreședintele Parlamentului slovac Ľuboš Blaha.

Au fost trase mai multe focuri de armă, potrivit TASR. Starea lui Fico nu este cunoscută.

Orașul Handlova, unde au avut loc împușcăturile, se află la aproximativ două ore de mers cu mașina de capitala Bratislava. Guvernul se afla acolo pentru o reuniune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite