Premierul grec la raport: Bruxelles-ul i-a dat lui Papademos trei sarcini clare pentru 40 de zile. Urmează Mario Monti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec Lucas Papademos şi preşedintele CE Jose Barroso
Premierul grec Lucas Papademos şi preşedintele CE Jose Barroso

Finalizarea detaliilor pentru al doilea pachet de salvare pentru Grecia - valabil pe trei ani, înţelegerea cu sectorul privat care ar trebui să preia 50% din datoriile greceşti sunt chestiuni care trebuie rezolvate până la sfârşitul anului, l-a anunţat astăzi preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso pe noul premier grec, Lucas Papademos

"Sarcina imediată constă în măsurile necesare pentru eliberarea celei de-a şasea tranşe de împrumut cât mai curând posibil. Este, de asemenea, esenţial ca noul guvern să trimită un semnal clar că nu se va abate de la obiectivul de creşetere a datoriei sale", a spus Barroso după întâlnirea pe care a avut-o astăzi, la Bruxelles, cu noul premier grec.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a precizat astăzi că eliberarea acestei tranşe, considerată vitală pentru funcţionarea de bază a economiei Greciei, pentru plata pensiilor şi salariilor, va fi posibilă cel mai probabil în decembrie, deşi ar fi trebui să poată fi folosită de Atena de luna aceasta. Preşedintele CE a mai spus că au fost mobilizate resurse fără precedent pentru a ajuta Grecia.

"Vreau să spun, în numele meu şi al Comisiei Europene, şi de asemenea, în numele vice-preşedintelui Rehn, care a fost astăzi la întâlnirea cu prim-ministrul Papademos, că vom pune cele mai bune resursele ale noastre pentru a sprijini guvernul elen şi eforturile grecilor, dar pentru toate acestea, o condiţie este necesară: ca Grecia să vrea să se ajute pe ea şi că promovează un real consens naţional. Aşa cum am mai spus, în aceste vremuri, care sunt excepţionale, trebuie găsite soluţii excepţionale şi că am încredere în determinarea poporului grec de a construi consensul naţional", a spus Barroso.

Mâine este rândul noului premier italian Mario Monti să vină la Bruxelles unde va avea şi el discuţii cu şefii Comisiei Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite