Premierul grec, Alexis Tsipras, se declară în favoarea unui acord cu Germania privind migranţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atena este deschisă să încheie o înţelegere cu Angela Merkel, şefa Executivului de la Berlin, pentru a lua înapoi solicitanţii de azil care pleacă din Grecia spre Germania.

Declaraţia a fost făcută de premierul elen, Alexis Tsipras, într-un interviu publicat miercuri de „Financial Times“, cu numai o zi înainte de începerea summit-ului european de la Bruxelles axat pe tema migraţiei.

„Nu ne pasă de faptul că vor fi, probabil, câteva întoarceri din Germania, dacă asta va ajuta pentru a le transmite traficanţilor (de migranţi) un semnal“ că Europa ia măsuri privind fluxul migrator, a explicat Tsipras, potrivit Politico.eu.

„Trebuie să găsim o soluţie în cadrul dreptului internaţional pentru a împărţi povara şi pentru a nu avea o situaţie nedreaptă pentru ţările aflate în prima linie, dar şi pentru Germania“, consideră Tsipras, potrivit căruia „nu este corect ca toţi aceşti oameni să se ducă în Germania, dacă noi considerăm că este vorba de o problemă europeană“.

Un astfel de acord cu Grecia ar fi un câştig pentru şefa Executivului de la Berlin, care este presată, acasă, în Germania, de Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliata sa bavareză, să găsească o soluţie europeană pentru problema migraţiei. În caz contrar, liderul CSU, Horst Seehofer, care este şi ministru federal de Interne, ameninţă să închidă graniţele pentru migranţi, ceea ce contravine politicii uşilor deschise ce este promovată de Angela Merkel în privinţa migranţilor.

Atitudinea lui Seehofer riscă să ducă la ruperea coaliţiei de guvernare de la Berlin, oricum fragilă, ceea ce ar provoca o criză politică în Germania. 

În ceea ce-l priveşte pe Tsipras, premierul elen consideră că un acord cu Germania nu ar împovăra prea mult Grecia, în condiţiile în care, lunar, din Grecia pleacă spre Germania în jur de 50, cel mult 100 de solicitanţi de azil.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri