Premierul francez: Extrema dreaptă se află „la uşa puterii“ în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, pe primul loc  în preferinţele alegătorilor francezi
Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, pe primul loc  în preferinţele alegătorilor francezi

Marine Le Pen şi extrema dreaptă se află „la uşa puterii“ în Franţa, a avertizat duminică Manuel Valls, exprimându-şi public îngrijorarea faţă de un sondaj care o plasează pe preşedinta Frontului Naţional pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale din 2017, relatează AFP.

"Este necesar să acţionăm altfel. Şi să vorbim altfel. Pentru a fi ascultaţi şi auziţi. Ştim care ar fi preţul teribil al eşecului nostru. În Franţa, extrema dreaptă şi Marine Le Pen se află la uşa puterii!", a spus Valls, într-un discurs susţinut la Festa de l'Unità, la Bolgna, în partea central-nordică a Italiei.

"Iar eu, ca om de stânga, nu mă voi putea resemna niciodată cu acest lucru. Fiindcă cei mai slabi vor fi primii care vor suferi. Iar aceasta va fi o lovitură teribilă, poate fatală, dată Europei", a continuat el, la tribună, potrivit traducerii oficiale a discursului său, susţinut în italiană.

Câteva minute mai târziu, în faţa jurnaliştilor care-l întrebau despre scenariul unei eventuale dizolvări a Adunării Naţionale (Parlamentul) în actuala criză politică din Franţa, premierul a îndemnat ca "fiecare să se ridice la înălţimea responsabilităţii" pentru evitarea "unei crize instituţionale".

"Atunci când, în anchetele de opinie, chiar dacă (alegerile prezidenţiale) sunt peste trei ani, Marine Le Pen este creditată cu 32% în primul tur al scrutinului prezidenţial; când, într-o ipoteză (în cazul turului doi cu François Hollande) ar putea câştiga, avem nevoie de o criză instituţională pentru ca să facem aşa încât, mâine, Frontul Naţional să se afle la uşa puterii?", s-a alarmat şeful Guvernului.

"Ori, din contră, este necesar ca ţara să fie redresată?", a întrebat el.

Premierul francez, care a susţinut acest discurs alături de lideri politici social-democraţi, inclusiv şeful Guvernului italian Matteo Renzi, a dat asigurări că "stânga modernă" are "răspunsul bun pentru ţara noastră".

"De aceea nu trebuie să ne oprim, să nu ne lăsăm impresionaţi, cu atât mai puţin de către cei care se reclamă de la gaulism şi intenţionează să dărâme instituţiile Republicii", a subliniat Valls.

Aceste declaraţii ale premierului au provocat reacţia imediată a FN, care refuză calificativul "de extremă dreapta". "Extrema nulitate se află deja în inima puterii, domnule Valls", i-a răspuns într-un mesaj postat pe Twitter vicepreşedintele FN Florian Philippot. Louis Aliot, alt vicepreşedinte al formaţiunii, a apreciat, într-un mesaj postat pe site-ul de microblogging, că declaraţia lui Valls este "total iresponsabilă şi nedemnă de un lider francez"

Pe de altă parte, Valls a reafirmat duminică, la Bologna, că Guvernul său nu a recurs la "austeritate" şi i-a răspuns primarului de la Lille Martine Aubry, care vrea o schimbare a politicii economice.

Martine Aubry a declarat că va prezenta, "în săptămânile viitoare", propuneri în vederea schimbării politicii economice. "Sunt de făcut schimbări în politica economică, astfel încât să revină creşterea (economică), (iar) deficitele este necesar să fie fie reduse (...) fără afectarea creşterii" economice, a spus fosta conducătoare a Partidului Socialist (PS).

"Sunt necesare reforme, dar nu facem austeritate", i-a replicat, în faţa presei, premierul francez, care participa împreună cu Renzi la Festa de l'Unità.

"Martine Aubry, aşa cum ştie toată lumea perfect, a beneficiat de cadre didactice în plus, poliţişti în plus, la Lille. Înseamnă austeritate? Ce înseamnă schimbare?", a lansat el.

"Ceea ce aştept eu de la socialişti (...) este să facă corp comun. Disensiunile dintre noi subminează", a adăugat Valls, care urmează să solicite la 16 septembrie votul de încredere al Adunării Naţionale. În opinia sa, francezii "aşteaptă un nou Guvern puternic, susţinut de către un partid care se angajează".
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite