Premierul francez Bernard Cazeneuve îndeamnă UE la acţiune în faţa declaraţiilor ”îngrijorătoare” ale lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bernard Cazeneuve FOTO Flickr
Bernard Cazeneuve FOTO Flickr

Premierul francez Bernard Cazeneuve a îndemnat joi la mobilizare în faţa declaraţiilor ”îngrijorătoare” ale noului preşedinte american Donald Trump, care necesită, în opinia sa, un răspuns puternic din partea Uniunii Europene (UE) în domeniul Apărării şi protejării intereselor economice, relatează Reuters.

”Preşedintele Trump, în timpul campaniei sale şi de când a intrat în posesia noii sale funcţii, îşi multiplică declaraţiile care surprind, care îngrijorează şi care îi îndeamnă pe cei care sunt ataşaţi unei ordini a lumii articulate în jurul valorilor libertăţii, toleranţei, respectului să poarte aceste valori în dialogul permanent dintre marile naţiuni”, a declarat şeful Guvernului în Senat.

”Este voinţa Franţei să insiste asupra acestor principii într-un context în care declaraţiile preşedintelui Statelor Unite provoacă îngrijorare”, a spus el.

Omul de afaceri republican Donald Trump, care i-a succedat în funcţie democratului Barack Obama pe 20 ianuarie, s-a angajat în discursul său de învestire să-şi pună în aplicare sloganul "America First" (”America pe primul loc”).

Această politică, care implică o abordare protecţionistă, s-a tradus prin semnarea unei serii de decrete în decurs de doar câteva zile. Printr-unul dintre ele, Trump a pus capăt Tratatului de liber-schimb transpacific (TTP).

”Dacă Statele Unite au o abordare care constă, prin protecţionism, în a se replia asupra lor înselor şi a-şi apăra interesele de filierele lor (...), noi ar trebui, de asemenea, să dăm un răspuns adecvat, ieşind dintr-o formă de naivitate şi angelism, fiind capabili, cu toată puterea Uniunii Europene, să spunem care sunt filierele noastre de excelenţă”, a subliniat Cazeneuve.

În faţa unei puneri în discuţie a apărării sistematice între aliaţii din cadrul NATO de către noul lider de la Casa Albă, şeful Guvernului francez a insistat, de asemenea, asupra urgenţei lansării unei Europe a Apărării.

”Este imperios necesar să facem în aşa fel încât Europa să fie în situaţia de a-şi proteja propriul continent. În faţa ameninţării teroriste, trebuie să fim în măsură să asigurăm controlul frontierelor externe ale UE”, a spus el.

În ceea ce priveşte reticenţele exprimate de Trump cu privire la aplicarea Acordului de la Paris privind modificările climatice, acestea ”sunt declaraţii care nu pot să fie acceptate şi care trebuie să fie combătute, iar noi vom acţiona în cadrul Uniunii Europene (...) pentru ca toate hotărârile pe care le-am luat să fie riguros aplicate”, a subliniat Cazeneuve.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite