Premierul ceh s-ar afla într-un conflict de interese, potrivit unui document confidenţial UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ceh miliardar Andrej Babis se află într-o situaţie de conflict de interese referitoare la fonduri europene direcţionate spre afacerile de pe urma cărora beneficiază, apreciază serviciul juridic al Comisiei Europene, transmite Reuters.

Acest punct de vedere ar putea determina Bruxelles-ul să-i ceară şefului guvernului ceh să ramburseze sumele în cauză şi să rupă orice relaţie cu respectivele afaceri. 

Într-o notă consultată de Reuters, juriştii menţionează că Andrej Babis este „singurul beneficiar“ al unor  fonduri fiduciare în care au fost transferate părţile sale ale societăţilor Agrofert şi Grupul Agrofert.

Aceste societăţi, prin intermediul unor zeci de întreprinderi specializate în domeniul agro-alimentar sau în chimie, au primit anul trecut fonduri europene în valoare de 82 de milioane de euro, adaugă agenţia de presă menţionată. 

„Nu sunt în conflict de interese, acţionez strict în conformitate cu legea“ s-a apărat Babis, sâmbătă, după ce această notă confidenţială s-a scurs în presă. 

Chiar dacă Andrej Babis nu ocupă o funcţie de conducere în cadrul acestor „fonduri“, observă serviciul juridic al Comisiei, situaţia poate fi asimilată unui conflict de interese, întrucât premierul „are un interes în succesul economic“ al acestor societăţi.

În acest context, juriştii Comisiei Europene au propus înfiinţarea unui „blind trust“ pentru a pune capăt acestui conflict de interese. 

Totodată, Babis şi familia sa ar trebui să „rupă orice relaţie“ cu cele două fonduri fiduciare. Soţia lui Babis se numără printre principalele persoane care beneficiază de pe urma acestor fonduri şi face parte din consiliul de administraţie care le supervizează.

„Noi nu avem nicio informaţie referitoare la această anchetă. Nu ne-a contactat nimeni. Aşteptăm o declaraţie oficială din partea Comisia Europeană“, a declarat un purtător de cuvânt al Agrofert.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite