Premierul Bulgariei propune un plan pentru demilitarizarea regiunii Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a propus duminică declararea unei zone demilitarizate în Marea Neagră, unde prezenţa militară a ambarcaţiunilor şi submarinelor nu va fi permisă, scrie Novinite.

De asemenea, Borisov a susţinut că nu pot fi permise acţiuni militare sau instalarea de rachete în regiunea Mării Negre. În schimb, trebuie să existe oportunităţi pentru dezvoltarea extracţiei de gaze naturale şi petrol, a turismului, pescuitului şi comerţului.

Demnitarul bulgar a explicat că rachetele, navele militare şi submarine desfăşurate în bazinul maritim nu vor aduce nimic pozitiv pentru naţiunile vecine.

Boiko Borisov a susţinut că planul a fost deja prezentat liderilor de stat care au vizitat ţara, iar acesta va fi discutat ulterior cu omologii din statele europene.

Premierul a arătat că creşterea prezenţei militare de către o parte, duce la acţiuni reciproce pe cealaltă parte. Din acest motiv, este recomandat ca statele din regiune să caute construirea unor poduri de cooperare, în detrimentul conflictelor.

Potrivit demnitarului, experţii militari îşi vor pregăti recomandările cu privire la expansiunea prezenţei maritime şi aeriene în regiunea Mării Negre.

Declaraţia lui Borisov are loc în contextul în care liderii NATO au aprobat o expansiune a prezenţei militare aliate în bazinul Mării Negre. O decizie finală va aştepta următoarea întâlnire a aliaţilor, care este programată pentru luna octombrie.

Preşedintele Rosen Plevneliev, care a condus delegaţia bulgară de la summit, a declarat că aliaţii au aprobat poziţia bulgară cu privire la prezenţa NATO în regiunea Mării Negre.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite