Premieră în Spania: prinţesa Infanta Cristina a fost audiată într-un caz de delapidare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infanta Cristina,fiica regelui Spaniei Juan Carlos. FOTO Reuters
Infanta Cristina,fiica regelui Spaniei Juan Carlos. FOTO Reuters

Fiica regelui Juan Carlos al Spaniei a apărut sâmbătă în faţa unei instanţe de judecată din Palma de Mallorca, pentru a răspund eunor întrebări legate de presupusa complicitate a acesteia într-un caz de delapidare. Implicarea familiei monahale şi judecarea membrilor acesteia este o premieră pentru Spania, ţară aflată într-o situaţie vulnearbilă din cauza tensiunilor sociale şi politice.

Infanta Cristina, în vârstă de 48 de ani, a răspuns întrebărilor judecătorului Jose Castro, care instrumentează dosarul în care este implicată, relatează Mediafax.

Magistratul o suspectează că a cooperat cu soţul ei, fostul campion olimpic de handbal Iñaki Urdangarin, pus sub acuzare la 29 decembrie 2011 şi suspectat că a deturnat, împreună cu un fost asociat, 6,1 milioane de euro bani publici.

În apropierea clădirii înconjurate de poliţie, câteva zeci de manifestanţi s-au adunat şi au fluturat pancarte cu mesaje ostile monarhiei, cerând în acelaşi timp „dreptate”.

„Justiţia nu este egală pentru toţi”, a declarat Rafaela Garcia, o pensionară în vârstă de 70 de ani. „Sunt oameni care suferă mult, care câştigă 400 de euro. Ei au suficienţi bani şi ai spune că vor şi mai mulţi. Dacă ar avea conştiinţă, ar trebui să înţeleagă că sunt oameni care nici măcar nu le pot plăti cărţile copiilor”, a mai spus femeia.

În primăvara lui 2013, o primă punere sub acuzare pentru trafic de influenţă, a fost anulată la cererea Parchetului.

Judecătorul s-a orientat atunci către suspiciunile de fraudă fiscală şi spălare de bani prin intermediul companiei Aizoon, deţinută în proporţie de 50 la sută de infantă împreună cu soţul ei şi ale cărei conturi ar fi fost alimentate cu aproximativ un milion de euro bani publici deturnaţi de acesta din urmă.

Contabilitatea Aizoon a făcut să apară, începând din 2004, cheltuieli în valoare de 436.703,87 de euro consacrate renovării vilei familiale din Barcelona sau alte cheltuieli private în valoare de 262.120,87 de euro.

Judecătorul a examinat cu atenţie aceste cheltuieli, evidenţiind numeroase referinţe la facturi suspecte. „Delictele împotriva fiscului care îi sunt reproşate lui Iñaki Urdangarin ar fi putut fi comise cu greu dacă, cel puţin, nu ar fi fost cunoscute şi aprobate de soţia sa”, a declarat judecătorul.

În opinia Parchetului, însă, „este imposibil ca frauda să atingă pragul de 120.000 de euro anual” necesar pentru a constitui un delict în Spania.

După această audiere, judecătorul Castro va putea să decidă apoi dacă „afacerea Noos”, de la numele fundaţiei non-profit prezidată între 2004 şi 2006 de Iñaki Urdangarin, va conduce sau nu la un proces.

Deşi a fost  multă vreme protejată excesiv, monarhia spaniolă descoperă că nu mai este de neatins, iar în prezent asaltată de scandaluri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite