Mii de spanioli au protestat la Madrid faţă de un proiect legislativ care ar urma să limiteze dreptul femeilor la avort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de spanioli au protestat la Madrid faţă de un proiect legislativ care ar urma să limiteze dreptul femeilor la avort FOTO Reuters
Mii de spanioli au protestat la Madrid faţă de un proiect legislativ care ar urma să limiteze dreptul femeilor la avort FOTO Reuters

Mii de spanioli au ieşit pe stradă, sâmbătă, la Madrid împotriva unui proiect de lege susţinut de Guvern, care ar urma să limiteze dreptul femeilor la avort, informează BBC.

Activiştii prezenţi în stradă au afişat pancarte pe care se putea citi mesaje precum „Permiteţi mamelor să decidă” sau „Puterea de a decide ne face liberi”.

Noul proiect legislativ propus ar urma să limiteze folosirea întreruperii de sarcina doar pentru cazurile în care femeia a fost victima unui viol, cât şi pentru situaţiile în care starea de sănătate a mamei ar fi pusă în pericol.

În prezent, conform legislaţiei spaniole în vigoare, orice femeie poate avea un avort în primele paisprezece săptămâni de sarcina.

Deşi nu a fost avansată o cifră a numărului de protestatari prezenţi pe străzile din Madrid, corespondenţii BBC au precizat că demonstraţia de sâmbătă a fost una dintre cele mai mari dedicate acestui subiect.

Susţinuţi de mai multe partide de opoziţie, protestatarii i-au cerut ministrului spaniol de Justiţie, Alberto Ruiz-Gallardon, care a elaborat proiectul de lege, să demisioneze.

„Sunt prezentă la acest miting deoarece cred că ţara noastră se va întoarce cu mulţi ani înapoi în ceea ce priveşte drepturile femeilor, dacă această lege va trece”, a declarat Ana Alonso, o femeie prezentă la protest.

„Am depăşit acest stadiu demult şi avem acum dreptul să facem avort în condiţii adecvate, fără a ne risca viaţa”, a mai continuat Ana Alonso.

Legea actuală care permite avorturile, iniţiată în 2010 de către guvernul socialist, este criticată de Biserica Catolică, precum şi de grupurile conservatoare. Aceştia spun că legea avortului nu trebuie să se bazeze pe dreptul femeii de a decide, ci pe dreptul la viaţă al copilului.

Noul proiect de lege trebuie să primească aprobarea Parlamentului, acest lucru fiind aşteptat să se întâmple deoarece Partdul Popular deţine majoritatea.

În Spania, anual, sunt realizate circa 120.000 de avorturi, potrivit Francisca Garcia, lidera Asociaţiei Clinicilor Acreditate pentru a practica avortul.


Citeşte şi:

Guvernul din Spania susţine legea împotriva avorturilor

Guvernul conservator din Spania a aprobat restricţii mai dure incluse în legea care reglementează avorturile, aprobând această practică doar în cazurile în care sarcina este rezultatul unui viol sau doar dacă viaţa mamei este pusă în pericol.

Circa 16.000 de persoane au participat la o manifestaţie împotriva avortului la Paris

Aproximativ 16.000 de persoane au participat, duminică, la Paris, în cadrul „Marşului pentru viaţă” organizat împotriva avortului, o manifestaţie care încearcă să pună presiune pe deputaţii francezi pentru a aproba restricţii mai dure în cazul întreruperilor de sarcină, informează AFP.

Franţa a votat în favoarea relaxării legii avortului

Parlamentarii francezi au votat marţi seara modificarea legii care reglementează avortul, venind în ajutorul femeilor atunci când decid să îşi încheie sarcinile înainte de termen. Relaxarea legii a fost întâmpinată de criticile grupurilor anti-avort şi de reprezentanţii partidelor conservatoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite