Premieră în Serbia. Preşedintele a desemnat o femeie în funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră în Serbia. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a desemnat-o pe Ana Brnabici pentru funcţia de premier la Belgrad. Este prima femeie propusă în Serbia pentru aceasta funcţie şi ea este o lesbiană declarată deschis, informează AFP.

“Am decis să o propun Parlamentului pe Ana Brnabici pentru funcţia de premier. Am convingerea că ea va munci din greu, că va arăta respect pentru partidele politice şi că va conlucra cu alţi miniştri spre binele Serbiei", a adăugat preşedintele sârb.

Ana Brnabici, în vârstă de 41 de ani, a intrat în politică în august, la apelul lui Vucici, în perioada aceasta premier.

Ana Brnabici, născută la Belgrad, absolventă a Universităţii Hull din Marea Britanie a fost, înainte de a intra în Guvern, în conducerea asociaţiei publice-private Nelad, înfiinţată în 2006, care încearcă să creeze cele mai bune condiţii de dezvoltare economică în Serbia.

Numirea sa în funcţia de premier este cu atât mai surprinzătoare cu cât Gay Price are lor în Serbia sub protecţia poliţiei. În trecut au avut loc numeroase ciocniri la astfel de evenimente pe străzile Belgradului. 

"Am convingerea că ea va munci din greu, că va arăta respect pentru partidele politice şi că va conlucra cu alţi miniştri spre binele Serbiei", a adăugat preşedintele sârb.

Decizia preşedintelui de la Belgrad a fost salutată de organizaţiile care apără drepturile minorităţilor sexuale, considerînd-o o decizie „istorică” într-o ţară în care comunitatea gay este deseori discriminată. Ana Brnabici este în prezent ministru al administraţiei publice şi guvernarii locale. Pentru a deveni prim ministru, numirea Anei Brnabici va trebui aprobata de Parlamentul Serbiei săptămâna viitoare.

Vucici a fost ales preşedinte din primul tur al alegerilor din 2 aprilie după ce a obţinut 56% din voturi. El şi-a depus demisia din funcţia de premier cu o zi în urmă şi trebuia să numească un succesor la conducerea guvernului până la 18 iunie. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite