Povestea muncitorilor ucraineni care bagă în sperieți armata rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii de la Metinvest, cea mai mare uzină siderurgică din Ucraina, au produs peste 250 de arme momeală pentru trupele ucrainene, reușind să înșele forțele rusești să consume muniție valoroasă contra unor echipamente ieftine, ale căror materii prime au fost adesea culese din gunoi, potrivit Financial Times.

Momelile produse pentru armata ucraineană includ obuziere FOTO Wikipedia
Momelile produse pentru armata ucraineană includ obuziere FOTO Wikipedia

Armele momeală au un aspect realist și sunt produse din resturi de lemn, metal și anvelope uzate pentru a imita sisteme de apărare avansate, cum ar fi obuziere, sisteme radar și lansatoare de mortiere, relatează Insider.

Fabrica a început operațiunea în februarie anul trecut, când trupele rusești s-au apropiat de uzina lor din centrul-estul Ucrainei, potrivit FT.

Neavând arme reale pentru a se apăra, aceștia au confecționat falsuri cu materiale pe care le aveau la îndemână și s-au pregătit să păcălească trupele care înaintau.

„Am folosit cutii, plastic și orice materiale disponibile aici - chiar și obiecte aruncate la gunoi - pe care le-am putut găsi pentru a realiza arme momeală”, a declarat pentru FT șeful de întreprindere al unei instalații Metinvest. „Am fost depășiți în armament, dar am făcut să pară că armata noastră este mare și puternică și că suntem gata de luptă".

„A funcționat: I-am speriat”, a spus el.

Acum, Ucraina a mărit gama de momeli cu reflectoare radar realizate din butoaie rusești vechi de petrol. Confecționarea unora dintre falsuri a costat aproximativ 1.000 de euro - o fracțiune din prețul rachetelor folosite de trupele rusești pentru a le distruge (care ajung la 1,1 milioane de dolari).

Obuzierele M777 de 155 mm false sunt parțial construite din țevi de canalizare, a declarat recent compania pentru CNN.

„Succesul nostru este măsurat prin distrugerea momelilor”, a declarat șeful întreprinderii pentru FT. „Când sunt distruse înseamnă că ne-am salvat armele și viețile oamenilor noștri - iar inamicul a irosit mai multe dintre armele sale valoroase.

„Când stau neatinse prea mult timp, știm că trebuie să schimbăm designul”, explică el.

Diferite modele de obuziere și lansatoare de mortiere sunt reproduse cu minuțiozitate de către companie, adesea până la ultimul detaliu - chiar dacă personalul fabricii nu a văzut niciodată arma în realitate, a relatat FT.

În schimb, aceștia se bazează pe Google pentru a obține specificațiile corecte. „Totul se găsește pe internet", a declarat șeful întreprinderii.

Armatele au folosit de-a lungul timpului arme momeală pentru a-și depăși adversarii, cum ar fi tancurile gonflabile în cel de-al Doilea Război Mondial și manechinele de parașutare menite să simuleze o invazie aeropurtată înainte de Ziua Z (Debarcarea în Normandia).

Trupele ucrainene s-au bazat din ce în ce mai mult pe șiretlicuri viclene și atacuri oportuniste pentru a respinge forțele rusești, a relatat anterior Insider, cum ar fi crearea unei versiuni din lemn a unui tanc din cutii goale de obuze de 155 mm.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite