Povestea lui Salvatore „Toto“ Riina, fiul de fermier ajuns „Naşul tuturor naşilor“ mafiei siciliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvatore „Toto“ Riina a murit la vârsta de 87 de ani FOTO EPA
Salvatore „Toto“ Riina a murit la vârsta de 87 de ani FOTO EPA

Toto Riina, temutul naş al mafiei siciliene, a murit vineri la vârsta de 87 de ani, dar Cosa Nostra îşi continuă activitatea mizând pe discreţie.

Moartea lui Toto Riina încheie un capitol lung şi foarte sângeros din istoria Cosa Nostra. Însă dispariţia „Naşului tuturor naşilor“ nu aduce în mod automat sfârşitul legendarei mafii siciliene. Această organizaţie s-a adaptat mereu timpurilor, în prezentând acţionând cu discreţie, relatează AFP.

Salvatore „Toto“ Riina a murit vineri dimineaţa, a doua zi de la împlinirea vârstei de 87 de ani, într-un spital din Parma, în nordul Italiei.

Supranumit „Bestia“, el şi-a câştigat reputaţia de om extrem de violent în cei aproape 20 de ani de teroare duşi în Sicilia şi în cadrul Cosa Nostra.

„Nu regret nimic“

A murit ispăşind 26 de condamnări la detenţie pe viaţă pentru că a comandat 150 de crime. În ultimele  zile, s-a aflat în comă. Soţia şi cei patru copii ai săi au primit joi o permisiune excepţională de a-l vedea, inclusiv Giovanni, cel mai mare dintre copii, care execută la rândul lui o condamnare la detenţie pe viaţă pentru uciderea a patru persoane.

Toto Riina in spatele gratiilor FOTO ANSA/ EPA

Toto Riina, în spatele gratiilor, în 1996 FOTO ANSA/ EPA

„Pentru mine, nu eşti Toto Riina, ci doar părintele meu. Şi vreau să-ţi doresc o aniversare fericită, Papa, în această zi tristă, dar importantă. Te iubesc“, a scris joi pe Facebook un alt fiu al său, Salvatore.

Şeful mafiei siciliene şi-a petrecut ultimii 24 de ani din viaţă în închisoare. El a cerut în iulie anul curent să fie eliberat din cauza problemelor grave de sănătate. Tribunalul i-a respins cererea, apreciind că tratamentul primit în spatele gratiilor era adecvat iar situaţia sa nu s-ar fi îmbunătăţit afară.

Plasat sub ascultare, Riina a fost înregistrat în acest an spunând: „Nu regret nimic. Nu mă vor distruge niciodată, chiair dacă îmi vor da 3.000 de ani“ de închisoare.

Un afis din Ercolano

Un afiş din Ercolano, în apropiere de Napoli, care anunţă moartea „Naşului tuturor naşillor“ FOTO EPA

Doborât de propria cruzime

Fiu de fermieri, Toto Riina s-a alăturat mafiei la 18 ani. După o primă condamnare la închisoare pentru crimă, el a devenit în anii 1950 unul dintre soldaţii naşului Luciano Liggio. Apoi a urcat treptat pe scara organizaţiei şi i-a luat locul lui Liggio în 1974. S-a specializat în trafic de droguri şi răpiri şi s-a dedat unui război sângeros în cadrul organizaţiei pentru a-şi impune supremaţia. A ajuns şef al Extecutivului Cosa Nostra în 1982 şi şi-a continuat din această poziţie acţiunile sângeroase, de această dată fiind concentrate împotriva unor reprezentanţi ai statului. A ordonat uciderea judecătorilor antimafia Giovanni Falcone (1992) şi Paolo Borsellino (1992), precum şi atentatele din 1993 de la Roma, Milano şi Florenţa (zece morţi în total).

Orasul Corleone FOTO EPA

Corleone, oraşul natal al lui Riina FOTO EPA

Vizat de un mandat de arestare încă din 1969, a reuşit să trăiască în clandestinitate timp de 24 de ani. S-a ascuns în Sicilia. În cele din urmă, a fost arestat pe 15 ianuarie 1993, la periferia oraşului Palermo.

A susţinut că nu are nicio legătură cu Cosa Nostra. Abia în 2009 a recunoscut rolul avut în cadrul mafiei siciliene. Pe lângă pedepsele la închisoare primite, s-a văzut deposedat de bunuri în valoare de 125 de milioane de euro.

Starea mafiei: „Shhhh“

Maria Concetta Riina, una dintre fiicele sale, a publicat o fotografie pe Facebook în care rezumă starea de spirit resimţită de mafia siciliană în legătură cu acest deces. „Shhh“ este mesajul transmis  de familia „Naşului tuturor naşilor“.

Mesajul transmie de fiica lui Toto Riina dupa moartea tatalui ei FOTO Captura Facebook

FOTO Captură Facebook

Cosa Nostra nu a dispărut odată cu Toto Riina. Dimpotrivă, mafia siciliană îşi continuă activitatea, dar mult mai discret.

„Crimele sunt rare“, spune pentru AFP Ambrogio Cartosia, un procuror care a lucrat timp de 20 de ani în polul antimafia.

Pe teren, Cosa Nostra rămâne influentă în fiefurile sale istorice din Sicilia, unde pieţele publice şi activităţile de racket asigură importante sume de bani lichizi.

„Acum îmi pare mai bine prezentă în structurile politice decât înainte“, adaugă acest procuror.

Funeraliile lui Toto Riina vor avea loc în cea mai mare discreţie, „cu o rugăciune în cadru privat la cimitir“, a precizat dioceza din Monreale, de care depinde Corleone, oraşul său natal. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite