Polonia reia livrările de gaz către Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce săptămâna aceasta Polonia a oprit livrările de gaz către Ucraina, astăzi operatorul de stat al gazoductului a anunţat că reia livrarea. Alimentarea cu gaz a Ucrainei a fost oprită de către polonezi din cauză că Rusia a scăzut fluxul de gaz cu peste 20%, fără niciun anunţ prealabil şi fără nicio explicaţie.

Declaraţia dată de Gaz-System S.A., potrivit căreia se reiau livrările către Ucraina, sugerează că fluxul de gaz al Gazprom îndeplineşte, din nou, nevoile Poloniei, însă nu a exista nicio confirmare imediată dată de compania de stat poloneză PGNiG, anunţă „Associated Press“ (AP).

Directorul PGNiG, Mariusz Zawisza, a declarat pentru agenţia de ştiri poloneză PAP că cererea de gaz rusesc a fost ridicată săptămâna aceasta din cauza nevoilor pieţei. Miercuri, importul de gaz era cu 45% mai mic decât solicitarea, potrivit companiei.

Am plasat comenzi de gaz potrivit nevoilor noastre. Noi ne respectăm condiţiile contractului şi nu depăşim volumul maxim pe zi“, a declarat Zawisza, fără a oferi cifre concrete.

Contractul este bazat pe un anumit volum de gaz care trebuie livrat, însă detaliile înţelegerii nu au fost făcute publice. 

Neînţelegerile dintre Polonia şi Rusia au venit pe fondul îngrijorărilor că Moscova este pregătită să-şi folosească exporturile de energie ca armă politică din cauza crizei din Ucraina. 

Nu considerăm situaţia asta drept o criză, este doar un incident“, a adăugat Zawisza. După Germania şi Italia, Polonia reprezintă cel de-al treilea mare client european al Gazprom, a precizat directorul PGNiG.

Săptămâna aceasta, Germania, Austria şi România au raportat de asemenea o mică scădere a fluxului de gaz, conchide AP.


Citeşte şi:

INFOGRAFIE Războiul gazelor: Gazprom a tăiat şi din livrările României, fără vreo explicaţie oficială. România este pregătită, indiferent de evoluţiile viitoare

Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale către România faţă de nivelul planificat, fără ca autorităţile de la Bucureşti să fie informate oficial, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, citat de Mediafax.

Începe războiul gazelor? Rusia taie fără nicio explicaţie livrarea către Polonia

Varşovia a anunţat astăzi că, fără niciun anunţ prealabil şi fără nicio explicaţie, compania rusă Gazprom a scăzut cu peste 20% volum de gaz vândut Poloniei, care importă de la ruşi peste jumătate din consumul total de gaze la nivel naţional.

Războiul gazelor, faza pe depozite: Statele din estul Europei îşi cresc stocurile, de teama întreruperilor din Rusia. Cum stă fiecare ţară în parte

Ţările din Estul Europei au început să îşi suplimenteze stocurile de gaze naturale, pe fondul temerilor privind o eventuală întrerupere a livrărilor din Rusia pe timpul iernii, România fiind una din puţinele state din regiune care îşi poate asigura aproape total necesarul de gaze din producţia internă.

Europa şi dependenţa sa energetică: condiţiile în care funcţionează şantajul energetic al Rusiei

Care este contextul? Foarte simplu de definit, răspund specialiştii de la Gas in Focus: „UE consumă 17,6% din gazul natural mondial în condiţiile în care nu deţine decât 2,2% din rezervele confirmate şi trebuie să facă faţă unui fenomen cert, creşterea cererii de gaze naturale din partea Chinei şi a ţărilor emergente... Rusia face parte dintre marii producători de gaze naturale, deţinând 23,9% din rezervele mondiale confirmate...

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite