Polonia, prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a fost promovată de la statutul de Piaţă Emergentă la cea de Piaţă Dezvoltată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa din Varşovia
Bursa din Varşovia

Polonia nu mai este considerată Piaţă Emergentă, dobândind luni statutul de Piaţă Dezvoltată din partea FTSE Russell şi devenind prima ţară din Europa Centrală şi de Est inclusă în grupul statelor dezvoltate şi prima din lume care obţine o astfel de promovare în aproape un deceniu, informează Financial Times (FT).

Bursa de la Varşovia beneficiază de acelaşi calificativ ca şi celelalte 24 de ţări dezvoltate, printre care SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Australia, Hong Kong şi Singapore.

"Evoluţia reprezintă o schimbare fundamentală în modul în care investitorii globali percep Polonia. Reclasificarea Poloniei va stimula interesul unor noi investitori în activele poloneze şi deschide oportunităţi enorme pentru întreaga piaţă de capital. Cred într-adevăr că pe termen lung decizia va atrage fluxuri mai mari de capital", a afirmat Marek Dietl, preşedintele Bursei de la Varşovia. Aceasta este cea mai mare din Europa Centrală şi de Est.

Săptămâna trecută, Polonia a fost promovată şi de Stoxx, parte a grupului Deutsche Boerse.

FTSE Russell, care face parte din grupul bursier London Stock Exchange, a anunţat în septembrie 2017 decizia de a include Polonia pe lista ţărilor dezvoltate.

După 27 de ani de statul de Piaţă Emergentă, 37 de companii poloneze vor fi incluse în indicele global FTSE Russell, o recunoaştere a solidităţii economiei Poloniei.

Promovarea Poloniei la statutul de Piaţă Dezvoltată a fost decisă de reglementările şi normele din sectorul afacerilor, de infrastructura sa şi de calitatea pieţei de capital.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) aspiră să fie promovată la statutul de Piaţă Emergentă, de la cel de Piaţă de Frontieră, pe care îl are în prezent.

FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite