Politico: Ucraina spune că distrugerea barajului nu va opri contraofensiva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul susține că rușii au aruncat în aer barajul Nova Kakhovka pentru a-i încetini eforturile de a recuceri teritoriul.

Soldații ucraineni flutură un steag național deasupra unui transportator blindat. Foto: Getty Images
Soldații ucraineni flutură un steag național deasupra unui transportator blindat. Foto: Getty Images

Oficialii ucraineni insistă că distrugerea barajului Nova Kakhovka, care a declanșat inundații masive în regiunea Herson, nu va sta în calea contraofensivei Kievului.

Ucraina este echipată cu toate ambarcațiunile și pontoanele de trecere necesare pentru traversarea obstacolelor de apă”, a declarat Centrul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei (Stratcom) într-un comunicat dat publicității marți. „Ucraina este pregătită să recucerească și să reconstruiască teritoriile ocupate în urma agresiunii ruse”.

Liderii occidentali, printre care șeful NATO Jens Stoltenberg, cancelarul german Olaf Scholz și Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, printre alții, au dat vina pe Moscova pentru aruncarea în aer a barajului, care se află într-o zonă a Ucrainei ocupată de forțele ruse. 

Kievul susține că Kremlinul căuta să inunde zonele din preajma unor posibile direcții de atac pentru a le face mai puțin accesibile tancurilor și personalului ucrainean într-o contraofensivă.

Ucraina a avertizat că Rusia va încerca să distrugă barajul încă din octombrie anul trecut, când Kievul și-a lansat contraofensiva surpriză și a recâștigat zone de teritoriu de la forțele Moscovei.

Rusia, după ce a susținut inițial că barajul a explodat de la sine marți, a dat vina ulterior pe forțele ucrainene pentru bombardarea acestuia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că Kievul a sabotat barajul, care a furnizat apă peninsulei Crimeea ocupată de ruși, pentru a-l priva de apă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins acest argument, spunând într-o adresă video la Summitul celor Nouă de la București de marți: „Rusia controlează barajul și întreaga CHE Kahovka de mai bine de un an. Este imposibil din punct de vedere fizic să-l arunci în aer cumva din exterior, prin bombardare. A fost minat de ocupanții ruși. Și l-au aruncat în aer.”

Între timp, săptămâna trecută, un decret al guvernului rus a suspendat cerințele de investigare a incidentelor la infrastructura energetică din Ucraina ocupată.

Luni, cu o zi înainte ca barajul să fie aruncat în aer, Kremlinul a susținut că Rusia a împiedicat contraofensiva Ucrainei. Kievul a respins această idee, declarând în schimb că forțele sale au reușit să recucerească un teritoriu din jurul Bakhmutului, orașul din Donbas, asupra căruia forțele Rusiei pretindeau că dețin controlul deplin.

La primele ore ale dimineții de marți, Rusia a răspuns cu un alt val de atacuri aeriene care vizează mai ales Kievul; Ucraina a doborât toate cele 35 de rachete.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite