Politicieni britanici beneficiază de un sistem secret de pensii, care va lua 227.000 de euro din banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o mie de politicieni şi europarlamentari britanici, inclusiv liderul unei formaţiuni eurosceptice Nigel Farage, fac parte dintr-un sistem secundar de pensii, păstrat secret, care este finanţat de Uniunea Europeană şi de contribuabili şi care pune o povară suplimentară de încă 227,7 de milioane de euro pe bugetul Marii Britanii, potrivit unor documente făcute publice în urma unei investigaţii jurnalistice.

Jurnalistul de investigaţie de origine germană Hans-Martin Tillack, împreună cu membrii think-tank-ului Open Europe au scos la iveală o serie de documente care demonstrează că 1.113 de politicieni britanici sunt membrii „Sistemului de Pensii Suplimentare Voluntare” al Parlamentului European. Potrivit beneficiilor acestui sistem, fiecare membru ar putea primi o pensie anuală de aproximativ 50.000 de euro.

Contribuţia cetăţenilor britanici era de 72,1 milioane de euro în 2012, însă în prezent a fost stabilită la prste 227 de milioane de euro. Contribuabilii britanici au furnizat deja mai mult de 121 de milioane de euro, iar finanţarea va continua până în anul 2026, deşi lista participanţilor a fost închisă în 2009. Dintre cei 1.113 membri anonimi fac parte atât europarlamentari activi, cât şi retraşi din funcţie.

Aceste plăţi suplimentare se adaugă unui sistem de pensii creat anterior, acum cinci ani, şi care este finanţat în totalitate din banii contribuabililor.  Potrivit criteriilor sistemului secundar de pensii, europarlamentarii cu o experienţă profesională între 15 şi 30 de ani şi care se pensionează la vârsta de 63 de ani sau mai târziu pot primi pensii anuale între 70.000 de euro şi 100.000 de euro.

În comparaţie, un pensionar britanic primea în medie o pensie lunară de aproximativ 11.600 de euro în 2012.

Unul dintre beneficiarii acestui sistem este Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic UKIP, potrivit scurgerii de informaţii a jurnaliştilor de investigaţie. „Nu este un sistem pe care ăl apăr, dar există”, a declarat acesta pentru cotidianul local „The Telegraph”. „Plăile ar trebui reduse. Circumstanţele s-au schimbat, iar plăţile ar trebuit reduse, însă nu cred că se va întâmpla asta”, a  adăugat politicianul.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite