Poliţia spaniolă a confiscat 2,7 tone cocaină de pe un velier în Atlantic

0
Publicat:

Aproape trei tone de cocaină au fost confiscate de poliţia spaniolă de pe un velier care naviga în Oceanul Atlantic, operaţiune ce a condus la arestarea a şase suspecţi membri ai unei grupări cu sediul în Balcani, a comunicat vineri Europol.

Cocaină  FOTO Shutteerstock
Cocaină FOTO Shutteerstock

Poliţiştii spanioli, sosiţi pe o navă militară, au interceptat velierul şi au confiscat 2,7 tone de cocaină ascunse în saci de sport.

Organizaţia vizată era (...) suspectată că a organizat trimiteri de mai multe tone de cocaină din Brazilia spre Uniunea Europeană”, a precizat agenţia cu sediul la Haga.

Anchetatorii au identificat un cetăţean sârb ca fiind unul dintre principalii organizatori ai reţelei infracţionale”, a adăugat Europol, subliniind „rolul important pe care îl joacă reţelele infracţionale, compuse în mare parte din cetăţeni ai ţărilor din regiunea Balcanilor, în comerţul mondial cu cocaină”, citează Agerpres.

Conform poliţiei spaniole, operaţiunea a avut loc pe 24 august, la circa 700 de mile marine (aproape 1.300 km) vest de Insulele Canare.

Arestări și bunuri confiscate

Două persoane au fost arestate la bordul vasului şi patru în Serbia, printre care şi liderul grupării, a indicat poliţia spaniolă.

În Serbia au fost confiscate două vehicule, ceasuri de lux şi peste 550.000 de euro în bani lichizi.

Poliţia din Belgrad începuse în ianuarie 2022 ancheta împotriva acestui cartel.

Conform Europol, „principalii coordonatori ai cartelului de droguri organizau operaţiuni de expediere prin intermediul unor platforme de comunicare criptate”.

Remorcat spre Insulele Canare de nava militară spaniolă, velierul s-a scufundat din cauza stării sale, ceea ce arată că traficanţii folosesc ambarcaţiuni aflate în stare foarte precară, cumpărate pe bani puţini pentru a-şi „maximiza profiturile”, subliniază poliţia spaniolă în comunicat.

Vinerea trecută, poliţia şi vama spaniole au anunţat confiscarea a aproape 9,5 tone de cocaină provenite din Ecuador, captură pe care au descris-o drept cea mai importantă realizată în ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite