Poliţia din Suedia, acuzată că a ţinut secrete agresiuni sexuale în masă, similare cu cele din Koln

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia suedeză este acuzată de presa locală că nu a informat publicul în legătură cu un val de agresiuni sexuale la adresa unor tinere, care s-au petrecut vara trecută la un festival de muzică.

Poliţia este acuzată că nu a spus nimic despre incidentele din august, de la festivalul „We are Sthlm”, până când ziarul Dagens Nyheter nu a scris, weekendul acesta, despre ele.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Stockholm, Varg Gyllander, a confirmat pentru AP că este vorba de „un număr mare” de agresiuni sexuale care s-a petrecut în cele cinci zile ale festivalului şi că numeroşi suspecţi au fost reţinuţi.

El a admis că poliţia ar fi trebuit să raporteze aceste incidente „având în vedere natura infracţiunii”. El a negat, însă, sugestiile făcute de cotidianul suedez, potrivit cărora poliţia nu a spus nimic despre aceste agresiuni pentru că suspecţii erau străini.

„Probabil ar fi trebuit să comunicăm asta, dar nu ar fi trebuit să discutăm etnia deloc”, a declarat Gyllander.

La fel ca colegii lor din Suedia, şi poliţia din Germania a fost criticată dur pentru că nu a informat publicul imediat în legătură cu atacurile din gara din Koln, comise predominant de bărbaţi arabi şi nord-africani.

În ceea ce priveşte etnia atacatorilor suedezi, purtătorul de cuvânt al poliţiei a refuzat să dea detalii precise, dar a precizat că este vorba despre „bărbaţi tineri care nu sunt din Suedia”.

Roger Ticoalu, şeful departamentului de evenimente al municipalităţii, a declarat pentru AP că „o mare parte” dintre atacatori erau din Afganistan, mulţi dintre ei având cărţi de identitate temporare care le-au fost eliberate atunci când au cerut azil.

El a mai precizat că aproximativ 20 de adolescente au depus plângeri pentru agresiuni sexuale şi că aproximativ 200 de suspecţi au fost reţinuţi pentru aceste agresiuni sau pentru alte fapte. Nu este clar câţi dintre ei au fost, ulterior, arestaţi şi puşi sub acuzare.

Atacatorii păreau organizaţi

„Mereu am avut cazuri individuale” de agresiuni sexuale, a spus acesta. ”Dar aici avem un grup larg care au făcut-o aproape într-un mod organizat. Este un nivel complet nou de obscenitate”, a adăugat Ticoalu.

„Ai un grup mare de băieţi care înconjoară fetele. Se prefac că dansează. Vin din ce în ce mai aproape. Apoi încep să le atingă sânii şi organele genitale. În unele cazuri în combinaţie cu furtul”, a mai explicat acesta.

El spune că organizatorii au discutat problema la radioul suedez înaintea festivalului, dar nu au alertat publicul că aceste incidente au loc odată ce evenimentul a început.

„Desigur, se poate spune că ar fi trebuit. Dar în acestă perioadă am avut 170.000 de vizitatori în cinci zile. Aşadar, situaţia nu a fost judecată ca una în care publicul trebuie să fie informat”, se scuză oficialul.

Agresiunile, ţinute la secret pentru a nu da apă la moară extremei drepte 

Cotidianul suedez Dagens Nyheter, care a făcut publice aceste informaţii, citează oficiali din poliţie care spun că instituţia nu face publice aceste crime legate de migranţi de teamă să nu sprijine Partidul Suedia Democrată, anti-imigranţi, care a ajuns la un scor de 20% în sondajele de opinie.

Politicieni din toate formaţiunile spun că este inacceptabil ca poliţia să nu facă publice informaţii din raţiuni politice.

„Poliţia ar trebui să lupte cu infracţiunile şi să îi pună sub acuzare pe infractori. Nu ar trebui să existe niciun motiv pentru a ascunde ceva”, a declarat premierul Suediei, Stefan Lofven.

Poliţia din Köln a fost aspru criticată privind modul în care a acţionat în noaptea de Revelion, mai ales având în vedere faptul că pe data de 1 ianuarie a fost publicat un comunicat de presă din care reiese că în timpul nopţii de Anul Nou nu au avut loc evenimente majore.

Zeci de femei au fost agresate sexual şi jefuite în noaptea de Revelion în centrul oraşului Köln de sute de bărbaţi care, potrivit martorilor şi forţelor de ordine, păreau să aibă trăsături nord-africane şi arabe.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite