Poliţia bulgară l-a eliberat din arest pe fostul premier Boyko Borisov. Avocatul Menko Menkov a descris incidentul drept „represiune politică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Poliţia bulgară i-a eliberat vineri pe Sevdalina Arnaudova, liderul partidului de opoziţie Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), fostul premier Boyko Borissov, fostul ministru de Finanţe Vladislav Goranov şi fostul purtător de cuvânt al guvernului Sevdalina Arnaudova, după aproape 24 de ore de detenţie.

Potrivit surselor mass-media bulgare din rândul organelor de drept, parchetul nu a primit probele necesare în dosarul extorcării şi nu a putut evalua dacă a fost comisă o infracţiune.

Liderul partidului GERB a fost întâmpinat larg cu aplauze.

Într-o scurtă declaraţie către jurnalişti, Borisov a precizat că pe toată perioada în care a fost arestat nu au fost efectuate acţiuni de anchetă în care să fie implicat, nu s-a prezentat nicio dovadă cu privire la vinovăţia sa, iar la percheziţie, în casa sa, nu a fost găsită nicio probă incriminatoare şi nici nu s-a pus sechestru pe ceva.

Avocatul Menko Menkov a descris întreaga poveste drept „represiune politică”, indicând încălcările grave ale legislaţiei actuale, inclusiv dreptul la apărare juridică.

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne a anunţat, joi, arestarea lui Borisov şi a altor oameni politici, precizând că se desfăşoară o operaţiune poliţienească de amploare în legătură cu anchetarea a 120 de cazuri de abuz de fonduri europene de către Parchetul European din Bulgaria. Vineri, Parchetul din Sofia a primit o sesizare că a fost deschisă o anchetă penală în dosare de extorcare între anii 2014 şi 2019 şi că suspecţii au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

În capitala Bulgariei, reprezentanţii partidului GERB au organizat o serie de mitinguri de protest în faţa clădirilor guvernului ţării, Ministerului Afacerilor Interne şi Adunării Populare, iar într-o declaraţie de la tribuna parlamentului s-a precizat că reţinerea reprezentanţilor opoziţiei este „un atac la adresa democraţiei bulgare”.

Acţiunile poliţiei au fost aprobate de prim-ministrul Kiril Petkov, subliniind că de acum înainte „inaccesibilii nu sunt mai presus de lege”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite