Plenul Parlamentului European, evacuat. Mai mulți kurzi au amenințat că se aruncă de la balcon VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Parlamentului European din Strasbourg a fost evacuat miercuri pentru că mai mulți protestatari kurzi au pătruns în instituție, amenințând că se aruncă de la un balcon interior. A fost nevoie de intervenția forțelor de ordine. 

UPDATE: Plenul Parlamentului European a reluat lucrările 

 Activişti kurzi au manifestat miercuri în incinta Parlamentului European de la Strasbourg, la împlinirea a 24 de ani de la arestarea liderului kurd Abdullah Ocalan, întrerupând dezbaterile pentru aproximativ trei ore, potrivit Agerpres

  „Mă bucur să vă anunţ că situaţia a fost rezolvată în mod paşnic şi că nimeni nu a fost rănit. Protestatarii se află acum în afara clădirii”, a declarat preşedinta Parlamentului, Roberta Metsola, la reluarea lucrărilor.

Șefa Legislativului european a adăugat că „acest parlament apără cu mândrie libertatea de exprimare şi dreptul de a demonstra, dar orice demonstraţie trebuie să respecte întotdeauna regulile noastre, siguranţa publică şi să nu perturbe dezbaterile noastre democratice”.

Sursa citată a mai relatat că activiştii erau în număr de aproximativ zece şi au intrat în parlament în calitate de vizitatori. Ajunşi la galeria dinspre hemiciclu, ei au fluturat steaguri şi au scandat sloganuri împotriva preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, sau cerând eliberarea lui Abdullah Ocalan, unul dintre principalii rebeli kurzi din Turcia, condamnat la în închisoare pe viaţă.

***

Știrea inițială 

Am fost evacuați din sala de plen înainte de vot. Nu ne-au comunicat de ce. Sunt proteste în Parlament, înțeleg că sunt reprezentanți ai minorității kurde, care au aruncat o serie de pliante în sala de plen și în momentul de față forțele de ordine au invitat toți europarlamentarii să părăsească sala de plen, înainte de vot, pentru a nu se produce alte incidente de securitate. Am fost informați oficial că se suspendă activitatea Parlamentului, se amână de fapt, până când vom fi anunțați și invitați din nou în plenul Parlamentului. Înțeleg că acești protestatari reprezintă comunitatea kurdă din Europa. Nu cunosc mai multe elemente”, a afirmat Eugen Tomac, eurodeputat al familiei PPE, pentru „Adevărul”

Plenul Parlamentului European, evacuat FOTO Twitter
Plenul Parlamentului European, evacuat FOTO Twitter

Probabil sunt invitați de către un europarlamentar să viziteze Parlamentul și când au ajuns la balconul destinat vizitatorilor, au declanșat aceast protest prin care revendică probabil o serie de chestiuni care vizează interesele comunității. În general în zona din Parlament unde are loc acest incident se află grupuri de vizitatori aduse de reprezentanți din Parlamentul European, de deputați”, a completat eurodeputatul din partea PMP.

Detalii despre ceea ce se întâmplă la Parlamentul European a dat Cristian Bușoi, într-o intervenție la Digi24. „Un grup de vizitatori de origine kurdă, care protestează în legătură cu soarta unui lider binecunoscut, Abdullah Ocalan, a amenințat că se atuncă de la balcon. Urma ședința de vot de la ora 12, unde cei aproape 700 de europarlamentari urmau să fie prezenți. Accesul nostru a fost blocat”, a afirmat eurodeputatul PNL. 

Situație neclară

Acum am primit un mesaj de la președinta Parlamentului că situația e neclară și vom fi anunțați”, a completat europarlamentatul

Liberalul a precizat că viața europarlamentarilor nu a fost pusă în pericol în niciun moment, iar angajații Parlamentului European intervin.

Există serviciul de securitate al Parlamentului care discută cu acești viziatori care protesteazp într-un mod mai neobișnuit. Nu vorbim de atentat, amenințări, arme care sunt îndreptate împotriva membrilor stafului. E doar o încercare disperată și neobișnuită de a atrage atenția aupra unei probleme”, a completat Bușoi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite