Planta care-i făcea furioşi şi neînfricaţi pe vikingi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cercetător este convins că a găsit secretul curajului fără seamăn manifestat de vikingi împotriva inamicilor lor.

Karsten Fatur, un doctorand la Universitatea din Ljubljana interesat de antropologie, folclor şi etnofarmacologie, emite o nouă ipoteză în cazul furiei oarbe şi neînfricării atribuite luptătorilor vikingi.

Într-un articol publicat în „Journal of Ethnopharmacology“, tânărul doctorand afirmă că vikingii se îmbărbătau înainte de lupte consumând într-o anumită cantitate măselăriţă.

Măselăriţa, sau Hyoscyamus niger, este o plantă din familia Solanaceae cu florile galben-verzui. Înfloreşte în perioada iunie - august şi este toxică. Totuşi, în cantităţi foarte mici, are proprietăţi anestezice, antispasmodice, sedative şi antinevralgice. Este cunoscută totodată pentru faptul că provoacă un comportament coleric, care, potrivit cercetătorului, poate „merge de la agitaţie până la furie şi combativitate, în funcţie de doză şi starea de spirit a individului“.

Pe lângă atenuarea durerii şi asigurarea invulnerabilităţii vikingilor, această plantă explică şi unele efecte secundare resimţite după încheierea luptelor, precum dilatarea pupilelor şi vederea neclară.

Fatur respinge astfel ipoteza legată de ciuperca buretele muştelor, subliniind că era destul de greu de găsit la acea vreme în Scandinavia spre deosebire de măselăriţă.

Una peste alta, tânărul cercetător nu oferă un răspuns la întrebarea de ce vikingii îşi scrâşneau dinţii şi îşi muşcau scuturile. Prin urmare, subiectul rămâne deschis cercetării, relatează slate.fr.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite