Pinchas Goldschmidt, câștigătorul Premiului Carol cel Mare. Cum arată „CV-ul” președintelui Comunităților Evreiești din Europa

0
Publicat:

Premiul Carol cel Mare va fi acordat în 2024 lui Pinchas Goldschmidt, președintele Conferinței Rabinice Europene și al Comunităților Evreiești din Europa, pentru activitatea sa de promovarea a dialogului interconfesional, a anunțat vineri consiliul de administrație care decide câștigătorul.

Premierul Carol cel Mare merge la Pinchas Goldschmidt anul acesta FOTO EPA EFE
Premierul Carol cel Mare merge la Pinchas Goldschmidt anul acesta FOTO EPA EFE

Premiul internațional Carol cel Mare de la Aachen 2024 se acordă președintelui Conferinței Rabinice Europene, Pinchas Goldschmidt, și comunităților evreiești din Europa, a anunțat vineri consiliul de administrație al premiului. Potrivit comunicatului, scopul premiului este de a transmite mesajul că viața evreiască este o parte naturală a Europei și că nu există loc pentru antisemitism în Europa.

Viața evreiască este o parte esențială a trecutului, prezentului și viitorului Europei”, a precizat consiliul de administrație, adăugând că Goldschmidt a susținut întotdeauna că oamenii de diferite origini religioase și culturale ar trebui să-și găsească locul în Europa, a precizat consiliul de administrație.

Anunțul vine în contextul unei creșteri puternice a infracțiunilor antisemite în multe țări europene de la izbucnirea războiului din Gaza, declanșat de atacul terorist asupra Israelului de către militanții Hamas la 7 octombrie și de răspunsul militar al Israelului.

Rabin din 1987

Pinchas Goldschmidt s-a născut la Zürich, la 21 iulie 1963, într-o familie de evrei ortodocși. A părăsit Elveția la o vârstă fragedă pentru Israel, unde și-a început studiile rabinice în 1979 la Bnei Berak, pe care le-a continuat mai târziu la Chicago, Baltimore și Ierusalim. A fost hirotonisit în mod oficial ca rabin în 1987.

Conferința Rabinică Europeană este o asociație care reunește aproximativ 400 de rabini ortodocși din Europa. Sediul său se află la München. Goldschmidt conduce organizația din 2011. El a fost rabin-șef al Moscovei din 1993, rol la care a renunțat după ce a rezistat presiunilor de a sprijini invazia Ucrainei.

Goldschmidt a fost un promotor al dialogului interconfesional, după ce a co-fondat Consiliul de Conducere Musulmano-Evreiesc (Muslim-Jewish Leadership Council – MJLC) în 2015.

Premierul Carol cel Mare a fost primit în 2021 de președintele Klaus Iohannis, iar anul trecut, premiul a ajuns la Volodimîr Zelenski. Printre câștigatori au fost și Papa Francisc, Papa Ioan Paul al II-lea sau Bill Clinton.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite