Petro Poroşenko avertizează că Vladimir Putin „vrea întreaga Europă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a acuzat Rusia de „agresiune“ în estul Ucrainei şi a avertizat că omologul său rus, Vladimir Putin, vrea să cucerească „întreaga Europă“, considerând că acesta din urmă ar putea ordona atacuri împotriva Finlandei, ţărilor baltice sau în spaţiul Mării Negre.

În opinia lui Poroşenko, care a acordat sâmbătă un interviu pentru postul Radio France Internationale şi publicaţiile Kurier (Austria) şi Helsingin Sanomat (Finlanda), luptele între armata guvernamentală şi separatiştii proruşi din estul ţării sale nu fac parte dintr-un „conflict ucrainean“, ci dintr-o „agresiune (rusă) împotriva Ucrainei“.

Nu este pentru prima oară când preşedintele ucrainean acuză Rusia de „agresiune“ în Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei), dar Moscova a respins în mod repetat această acuzaţie.

„(Vladimir) Putin vrea să meargă atât de departe cât i se va permite“, a continuat Petro Poroşenko pentru RFI, Kurier şi Helsingin Sanomat.

Potrivit lui, preşedintele rus reprezintă o ameninţare pentru „întreaga Europă“.

„Odată cu anexarea Crimeei şi agresiunea din estul Ucrainei, Putin a făcut o breşă în sistemul internaţional de securitate“, a apreciat el.

O agresiune împotriva Finlandei este posibilă? Da. Şi Finlanda este conştientă de acest fapt. O agresiune împotriva Statelor Baltice este posibilă? Bineînţeles. O agresiune în spaţiul Mării Negre este posibilă? Da. Petro Poroşenko

„El (preşedintele rus) vrea întreaga Europă“, a avertizat şeful statului ucrainean.

Prin urmare, militarii ucraineni mobilizaţi în Donbas luptă atât „pentru independenţa Ucrainei“, cât şi „pentru democraţia, libertatea şi securitatea întregii Europe“, a dat asigurări Poroşenko.

Crimeea a fost anexată la Rusia în martie 2014, după invazia trupelor ruseşti şi desfăşurarea unui referendum calificat drept ilegal de către autorităţile de la Kiev şi occidentali.

Conflictul din estul Ucrainei, izbuncit în aprilie 2014, s-a soldat cu 6.500 de morţi până acum.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite