Percheziţii realizate în rândul extremiştilor de dreapta din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupările de extremă dreapta ameninţă guvernele naţionale FOTO: Arhivă Adevărul
Grupările de extremă dreapta ameninţă guvernele naţionale FOTO: Arhivă Adevărul

Germania, Ţările de Jos şi Elveţia au lansat miercuri o vastă operaţiune de percheziţii asupra unei reţele internaţionale de extremă dreapta, membrii acesteia fiind suspectaţi de pregătirea unor atacuri teroriste.

Parchetul federal german a anunţat percheziţionarea caselor şi apartamentelor a patru extremişti suspectaţi de posibile acţiuni teroriste, dar şi celulele a doi deţinuţi aflaţi într-o închisoare în Elveţia.  Persoanele ale căror locuinţe au fost percheziţionate sunt suspectate de fondarea unui mic comando, inspirat de unităţile de luptă naziste create la sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial, susţin autorităţile germane citate de „Le Monde”.

 „Obiectivul acestui grup era de a submina sistemul politic al Republicii federale”, explică într-un comunicat Parchetul din Karlsruhe, instituţie competentă în probleme teroriste, care anchetează grupul de un an.

Cu toate acestea, anchetatorii nu au până în prezent planul concret al atentatelor şi din aceasta cauză nu au trecut la arestări în urma percheziţiilor. Însă, oficiali ai poliţiei olandeze au anunţat că au arestat o persoană din reţeaua de extremă dreapta în apropiere de Haga.

Nicio dovadă nu a fost găsită în calculatoare, carduri de memorie sau documente. De asemenea, autorităţile germane susţin că pentru comunicare membrii grupării aveau un sistem de codare electronic.

Potrivit ministrului de Interne german, percheziţiile nu au legătură cu arestarea de marţi, în Franţa, a lui Kristian Vikernes, extremist norvegian suspectat de pregătirea „unor acte teroriste de anvergură”. Oficialul german a afirmat că Vikernes  nu a avut „nici ţintă, niciun proiect concret”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite