Pentru prima dată în istorie, Colosseumul îşi va dezvălui subsolurile

0
0
Colosseum
Colosseum

După mai bine de doi ani şi jumătate de muncă, îngreunată de pandemie, Colosseumul poate fi din nou vizitat. Turiştii vor avea de acum ocazia să admire subsolul cunoscutei arene – unde, în vremuri demult apuse, se adăposteau gladiatorii.

În cei aproape 500 de ani în care Colosseumul a funcţionat drept arenă pentru spectacole, cei din public nu au avut voie să calce în subsolul uriaşului monument. Acolo erau cuştile animalelor şi camerele gladiatorilor.

De acum însă, turiştii vor avea ocazia să se plimbe pe o pasarelă lungă de 160 de metri pentru a vedea unele dintre cele 15 coridoare din adâncul pământului. Lucrările de renovare au fost posibile în urma unui parteneriat public-privat. O companie italiană care produce încălţăminte de lux a oferit câteva milioane de euro pentru a curăţa Colosseumul. Au fost adunate cantităţi uriaşe de mizerie de pe zidurile arenei. În centrul arenei va fi instalată o scenă retractabilă. Astfel, vizitatorii vor putea admira monumentul chiar din locul în care gladiatorii îşi dădeau viaţa pentru a-i distra pe romani.

Fondatorul Tod’s Group Dario Franceschini a dezvăluit: “Aici va avea loc masa rotundă a miniştrilor culturii din statele G20, alături de premierul italian Mario Draghi. Aşa, întreaga lume va putea vedea că Italia găzduieşte reuniunea G20 pe Cultură în Colosseum, monumentul care reprezintă întreaga ţară”.

Colosseumul a avut o scenă, dar a fost înlăturată în anii 1800 pentru a permite arheologilor să exploreze subsolurile.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite