Patru suspecţi au fost deferiţi justiţiei în legătură cu atentatele de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentatele de la Paris au pus pe jar autorităţile FOTO Arhivă
Atentatele de la Paris au pus pe jar autorităţile FOTO Arhivă

Patru bărbaţi cu vârste între 22 şi 28 de ani, suspectaţi în ancheta privind atentatele de la Paris soldate cu 17 morţi, au fost deferiţi, marţi, tribunalului în vederea unor posibile inculpări de către judecătorii de instrucţie, a anunţat procurorul Republicii, într-un comunicat citat de AFP.

Aceşti bărbaţi fac parte dintre cele 12 persoane arestate în noaptea de joi spre vineri în regiunea pariziană pentru a fi interogate despre posibila susţinere logistică, în special în arme şi vehicule, pe care i-ar fi oferit-o lui Amedy Coulibaly. Acesta din urmă a ucis o poliţistă la Montrouge (periferia de sud a Parisului) la 8 ianuarie şi patru evrei în ziua următoare, în cursul unei luări de ostatici într-un supermarket cu specific evreiesc, unde a fost ucis de poliţie.

Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia pariziană a publicaţiei Charlie Hebdo, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de trei jihadişti francezi, care au afirmat că s-au coordonat şi că fac parte din Al-Qaida sau din gruparea Stat Islamic. Cei trei atacatori au fost ucişi de forţele de ordine vineri seara.

Al-Qaida a revendicat atentatele din Franţa

Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria şi de organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia. Revista satirică Charlie Hebdo s-a remarcat de-a lungul timpului prin ironizarea Profetului Mahomed şi a altor elemente religioase, în principal islamice, publicaţia primind, ca reacţie, o serie de ameninţări teroriste.

Al-Qaeda susţine că în spatele atentatului terorist din Franţa, de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, ar fi fost Anwar al-Awalki, purtătorul de cuvânt al organizaţiei teroriste până în 2011, când a fost ucis de americani. Zile întregi, analiştii au încercat să pună cap la cap dacă atacatorii din Franţa s-au întâlnit cu Al-Awalki, o teorie ce ar putea fi susţinută de noul film în care organizaţia teroristă revendică atentatul, notează CNN.
 
AQAP nu a revendicat şi asediul mortal din urmă cu o săptămână, din Paris, în care au murit patru persoane, atac de care a fost responsabil Amedy Coulibaly, militant al Statului Islamic (SI), potrivit publicaţiei franceze „Le Parisiene“.
 
„O binecuvântare de la Allah“
 
Revendicarea atacului asupra Charlie Hebdo a venit printr-un video care îl arată pe Nasr Ibn Ali al-Ansi, comandantul AQAP, având în spatele lui fotografii cu Said şi Cherif Kouachi. „Când eroii au fost desemnaţi pentru această misiune, au acceptat. Au promis şi au dus la îndeplinire promisiunea“, spune Al-Ansi în film.
 
Liderul AQAP a lăudat atacul, spunând că a fost o răzbunare pentru caricaturile revistei ce-l înfăţişau pe Mahomed. Al-Ansi nu a dat vina doar pe Charlie Hebdo, ci şi pe Franţa şi Statele Unite ale Americii.
 
„Franţa a împărtăşit crimele Americii. Franţa a comis toate crimele din Mali şi din Magrebul Islamic. Franţa susţine anihilarea musulmanilor din Africa Centrală în numele purificării de rasă“, spune în film Al-Ansi. Magrebul Islamic se referă la Africa de Nord.
 
„A fost o binecuvântare de la Allah“ că asediul de la magazinul evreiesc, în care patru ostatici au fost ucişi de Amedy Coulibaly, „a avut loc în acelaşi timp“, spune Al-Ansi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite