Patru jurnalişti francezi răpiţi în Siria au fost eliberaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru jurnalişti francezi, capturaţi acum un an în Siria, au fost eliberaţi sâmbătă, potrivit anunţului făcut de preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Cei patru ziarişti, ţinuţi ostatici încă din iunie 2013, au fost găsiţi de militarii turci la graniţa Siriei cu Turcia.

„Am aflat cu mare bucurie că în această dimineaţă (sâmbătă - n.r.) cei patru jurnalişti au fost eliberaţi”, a declarat preşedintele francez, adăugând că starea lor de sănătate este bună.

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile franceze, cei patru jurnalişti, Edouard Elias, Didier Francois, Nicolas Henin şi Pierre Torres, au fost abandonaţi de mai multe persoane necunoscute la graniţa Siriei cu Turcia.

Ostaticii au relatat că nu cunosc detalii despre cei care i-au privat de libertate. Timp de zece luni, ei nu au avut posibilitatea să iasă afară.

„Mulţumim autorităţilor turce pentru sprijinul lor. E foarte frumos să vezi cerul, să fii capabil să mergi, să poţi vorbi liber. Sunt foarte fericit”, a declarat Didier Francois, unul dintre ziariştii ţinuţi captivi.

Patrulele de frontieră turce au menţionat că jurnaliştii eliberaţi au fost găsiţi cu mâinile legate şi cu ochii acoperiţi. Ziariştii lucrau pentru postul radio Europe 1, pentru revista Le Point, precum şi pentru canalul de televiziune franco-german Arte.

Ziariştii răpiţi ajunseseră anul trecut în Siria pentru a realiza reportaje despre războiul sângeros din această ţară. Grupul jihadist Statul Islamic din Irak şi Levant a fost acuzat de răpirea celor patru.

Peste 60 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa în Siria, în ultimii trei ani, de la începutul revoltei împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.


Citeşte şi:

Rebelii şi loialii regimului lui Bashar al-Assad fac schimb de acuzaţii privind un nou atac cu gaz toxic

Mass-media susţinută de guvernul sirian şi grupările rebele au confirmat sâmbătă că a fost folosit gaz toxic într-un sat din centrul ţării, vineri, provocând răni mai multor zeci de oameni, însă fiecare tabără dă vina una pe cealaltă pentru eliberarea substanţei periculoase.

Siria: 25 de morţi în urma a două atentate cu maşină capcană produse la Homs

Cel puţin 25 de persoane au murit, iar alte sute au fost rănite, miercuri, în urma unor atentate cu maşină capcană produse în oraşul sirian Homs, informează agenţia de ştiri Sana, citată de BBC.

Confruntări violente într-o tabără de refugiaţi sirieni din Iordania

Cel puţin 22 de ofiţeri iordanieni de poliţie au ajuns la spital, sâmbătă, în urma unor ciocniri violente cu refugiaţii sirieni din tabara Zaatari, aflată în nordul Iordaniei, informează BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite