Patriarhul Kirill, despre regina Elisabeta a II-a: A fost un simbol al stabilității

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a transmis vineri condoleanţe în legătură cu decesul reginei Elisabeta a II-a pe care a definit-o drept un 'simbol al stabilităţii' tradiţiilor seculare în Europa, relatează EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

Patriarhul Kiril al Rusiei a transmis condoleanțe la decesul Reginei Elisabeta FOTO EPA-EFE
Patriarhul Kiril al Rusiei a transmis condoleanțe la decesul Reginei Elisabeta FOTO EPA-EFE

„Cu tristeţe am primit vestea morţii mamei Dumneavoastră, regina Elisabeta a II-a. Îmi exprim sincera simpatie Majestăţii voastre şi tuturor supuşilor Coroanei Britanice, care deplâng pierderea suferită”, se spune într-un mesaj transmis regelui Charles al III-lea.

Kirill subliniază că domnia reginei Elisabeta a II-a s-a remarcat printr-o 'dezvoltare dinamică a statului, a economiei, a societăţii şi a altor sfere' ale vieţii Regatului Unit.

'În tot acest timp, Majestatea sa a fost un simbol al stabilităţii, continuităţii şi perenităţii tradiţiilor seculare şi nu numai pentru ţara sa, ci pentru întreg continentul european', a spus el. Regina a fost un 'exemplu de cea mai înaltă cultură', afirmă patriarhul Kirill, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, în mesajul adresat regelui Charles al III-lea, al cărui conţinut a fost postat pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse spune că îşi aminteşte de vizita reginei Elisabeta a II-a în Rusia, care a avut loc în 1994, subliniind că a cunoscut-o personal pe regină în timpul unei călătorii în Regatul Unit.

Un exemplu de mare inteligență

'A fost o persoană foarte deschisă, sociabilă, atentă la interlocutorul său, un exemplu de mare inteligenţă şi cultură vastă', a conchis el. Elisabeta a II-a a vizitat Rusia o singură dată, în octombrie 1994, când s-a întâlnit la Moscova cu primul preşedinte al Rusiei de după căderea URSS, Boris Elţîn. Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, regina Elisabeta a II-a a decedat joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite