Patriarhul Bartolomeu denunţă, de la Varşovia, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: „Un război între ortodocşi este absolut inacceptabil”

0
0
Patriarhul Ecumenic Ortodox Bartolomeu FOTO Arhivă
Patriarhul Ecumenic Ortodox Bartolomeu FOTO Arhivă

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, s-a întâlnit marţi, la Varşovia, cu refugiaţi ucraineni, faţă de care şi-a exprimat solidaritatea, şi a denunţat agresiunea Rusiei în Ucraina, relatează AFP.

Într-un discurs susţinut la Universitatea Catolică Stefan Wyszynski, el a catalogat drept „de neimaginat” distrugerile cauzate „de această invazie oribilă, în naţiunea ucraineană şi în întreaga lume”.

Patriarhul, care efectuează o vizită în Polonia la invitaţia preşedintelui Andrzej Duda, cu care s-a întâlnit luni, a denunţat războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, catalogîndu-l drept „nedrept” şi „nefondat”.

„Orice război merită să fie condamnat, însă un război între ortodocşi este absolut inacceptabil”, a denunţat demnitarul religios, în vârstă de 82 de ani, care s-a dus într-o biserică ortodoxă, la Varşovia, pentru a se ruga pentru pace, după care a deplâns „criza unităţii” cu care se confruntă în prezent creştinii ortodocşi.

Bisericile ortodoxe naţionale sunt autocefale, însă Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol este recunoscută drept autoritatea lor spirituală la nivel mondial.

În Ucraina, populaţia ucraineană, în mare majoritate ortodoxă, este împărţtiă între credincioşi ai Patriarhei Moscovei şi cei ai noii Biserici Ortodoxe Ucrainene, care nu se află sub tutela rusă.

Patriarhul Bartolomeu a recunoscut în mod oficial, în ianuarie 2019, independenţa acestei noi biserici ortodoxe, ceea ce a condus la o reacţie violentă din partea ierarhiei ortodoxe moscovite.

Moscova a denunţat o „schismă” şi şi-a întrerupt relaţiile cu Constantinopolul.

În prezent, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, caută justificări pentru invazia armatei ruse în Ucraina.

Mai multe biserici ortodoxe naţionale au recunoscut în mod treptat noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, însă Biserica poloneză s-a abţinut, până în prezent, să facă acest lucru.

Bartolomeu a fost primit marţi de către şeful Episcopiei Catolice poloneze, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki.

Stanislaw Gadecki a îndemnat la o „solidaritate spirituală şi ecumenică cu naţiunea martiră ucraineană” şi a denunţat „setea iresponsabilă de dominaţie şi dispreţul faţă de viaţă şi demnitatea umană care au reînviat demonii distrugători din trecut”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite