Partidul Laburist, în favoarea unei uniuni vamale cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: 123RF
Foto: 123RF

Partidul Laburist britanic, aflat în opoziţie, susţine intrarea într-o nouă uniune vamală cu Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii din blocul european, care să se fie calchiată după actualul regim, a declarat duminică referentul formaţiunii pentru Brexit, Keir Starmer, scrie AFP.

Potrivit lui Starmer, această poziţie este împărtăşită ”unanim” în cadrul Partidului Laburist şi ea urmează să fie confirmată luni, într-un discurs pe care-l va susţine liderul formaţiunii Jeremy Corbyn.

”Regimul vamal actual este înscris în tratatul de aderare (la UE). Eu cred, deci, că toată lumea recunoaşte acum că va fi nevoie de un nou tratat. El va face oficiul de uniune vamală”, a declarat Starmer pentru BBC.

”Va trebui un nou acord, dar va fucţiona el ca uniunea vamală actuală? Da, aceasta este intenţia”, a precizat el.

”Este vorba, într-adevăr, de singura modalitate de a obţine un acces fără tarife vamale” pe piaţa europeană, ceea ce este ”foarte important pentru sectorul nostru manufacturier”, a continuat însărcinatul laburist cu Brexitul.

Keir Starmer a apreciat totodată că, fără uniunea vamală, care stabileşte drepturi vamale comune faţă de ţări din afara UE, Regatului Unit îi va fi imposibil să-şi respecte angajamentul de a nu reintroduce o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecină, după ieşirea din UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite