Partidul Alternativa pentru Germania, de extrema dreaptă, vrea o altă Uniune Europeană şi cere renunţarea la moneda comună
0În februarie, vor avea loc alegeri anticipate în Germania. Deşi campania electorală încă nu a început, toate partidele lansează deja proiecte. În acest context, şi Partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) şi-a prezentat proiectul pentru programul său electoral.
AFD vrea o altă Uniune Europeană şi vorbeşte insistent despre o „Europă a patriilor“, potrivit proiectului electoral al partidului care urmează să fie adoptat de congresul formaţiunii, programat să aibă loc în ianuarie, informează RFI.
Termenul acesta se regăseşte şi în programele altor partide radicale de dreapta şi în cele ale unor organizaţii extremist-naţionaliste europene.
Partidul AfD vrea să înlocuiască Uniunea Europeană cu o alianţă denumită „comunitate europeană”. Aceasta urmează să se constituie într-un grup de state cu interese economice comune. În proiectul electoral se subliniază ideea că AfD consideră ieşirea din UE ca o „necesitate“. Tot aşa şi renunţarea la moneda euro. Aşadar, AfD nu exclude menţinerea unei pieţe comune. Totodată, formaţiunea subliniază necesitatea pazei stricte a frontierelor. În vederea transpunerii acestui proiect, AfD propune un referendum.
Într-o postare pe X, copreşedinta AfD, Alice Weidel, a sintetizat programul electoral al partidului, afirmînd că munca formaţiunii naţionalist-autoritare este „complet sabotată în Bundestag”. Victimizîndu-se, candidata AfD pentru funcţia de cancelară, a mai spus:
„Reintroducerea folosirii energiei nucleare, anularea legii privind încălzirea [locuinţelor] şi asigurarea frontierelor s-ar putea vota deja acum pentru că ar exista o majoritate parlamentară“
Ar mai fi de remarcat că proiectul conţine câteva propuneri care sunt aproape identice cu ceea ce susţin şi celelalte partide radicale de dreapta din alte ţări. Astfel se vehiculează insistent ideea că numărul populaţiei autohtone este în scădere, iar contracararea acestei probleme s-ar putea rezolva prin înăsprirea legii avortului. În opinia partidului naţionalist-autoritar german, avorturile ar trebui să fie permise doar în situaţii speciale.
Potrivit unor politologi, citaţi de televiziunea publică (ARD), AfD demonstrează cu acest program maximalist că este un partid fundamentalist de dreapta care pedalează pe provocări politice. În acest context au fost citate afirmaţiile AfD legate de partidele democratice descrise drept reprezentante ale „spiritului contemporan stîngist”.
Din proiectul electoral nu lipsesc nici încercările de a bagateliza schimbările climatice, nici solicitările de a relua importurile de gaze din Rusia şi redeschiderea centralelor atomo-electrice.
În ceea ce priveşte politica externă, AfD pledează pentru transformarea Ucrainei într-un stat neutru, care va rămâne în afara Uniunii Europene şi alianţei NATO. Pe de ală parte, formaţiunea se pronunţă pentru o armată federală germană puternică şi pentru ridicarea numărului de militari.
Pentru a scăpa de acuzaţiile de extremism, AfD intenţionează acum să desfiinţeze şi organizaţia de tineret (JA). În rapoartele Serviciului de Informaţii Interne (Verfassungsschutz) organizaţia este descrisă ca o grupare parţial extremistă de dreapta. Tineretul acţionează autonom şi nu este supus controlului conducerii centrale a partidului. Această situaţie urmează să fie schimbată prin înfiinţarea unei noi organizaţii de tineret. Toţi cei care vor intra în organizaţie trec printr-un filtru, iar şefii şi o parte dintre cei sub 36 de ani vor trebui să devină membri de partid. Această schimbare necesită şi o modificarea a statutului AfD. O modificare poate fi aprobată doar de congres.