Rusia ar putea câștiga cursa muniției, avertizează țari care sprijină Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Țări care sprijină Ucraina avertizează că Kievul și partenerii săi riscă să piardă cursa de a aproviziona Ucraina cu muniția necesară pentru a respinge atacurile rusești, relatează Bloomberg

Tancuri protejate de plasă pe frontul din Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Tancuri protejate de plasă pe frontul din Ucraina FOTO PROFIMEDIA

Fluxul ajutorului militar occidental în Ucraina a scăzut dramatic, astfel că, pentru a-și conserva stocurile, armele ucrainene trag acum un singur foc pe zi, au dezvăluit oficiali din țările partenere la curent cu situația de pe linia frontului.

Aliații caută deja obuze în întreaga lume pentru a le livra Ucrainei, dar demersurile au pornit cu greutate, astfel că este incert dacă vor putea genera destule muniții pe termen scurt pentru a menține stabilă linia frontului ucrainean.

„Nu avem timp de pierdut. Angajamentele pe termen lung sunt importante, dar, totodată este un fapt al războiului că partea care are cele mai multe muniții va câștiga”, a transmis premierul estonian Kaja Kallas pentru Bloomberg.

Îngrijorările privind o posibilă ofensivă de vară a rușilor care poate sparge apărările ucrainene cresc, spun oficiali care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Forțele ruse lansează acum de șapte ori mai multe obuze, adică mai mult decât dublu față de rata de la sfârșitul lunii ianuarie, când avantajul era de trei la unu.

Aliații europeni ai Kievului au pornit la vânătoare de muniție, după luni de zile de dezbateri cu privire la caracterul acceptabil al utilizării fondurilor UE pentru achiziții de arme din străinătate. Republica Cehă coordonează o inițiativă în acest sens, iar un efort similar este pregătit de Estonia.

Rusia va produce sau recondiționa circa 4,5 milioane de obuze anul ăsta, în timp ce e aprovizionată și de Coreea de Nord și Iran, potrivit estimărilor Ministerului estonian al Apărării.

În schimb, UE ar urma să producă doar 1,4 milioane de obuze în 2024 și până la 2 milioane anul viitor. SUA și-a propus un obiectiv de 1,2 milioane de obuze până la sfârșitul lui 2025, dar doar dacă Congresul adoptă pachetul de ajutor. Firmele europene colaborează cu companii ucrainene pentru a crește producția internă, însă va dura până să se vadă rezultate.

Ucraina ar trebui să aibă muniție măcar la un nivel apropiat de Rusia, a spus un responsabil.

„Știm că industria militară a Rusiei lucrează în trei schimburi, iar livrările Ucrainei se reduc rapid. Fără sprijinul nostru, acest război ar putea fi pierdut”, a subliniat Kallas pentru Bloomberg.

Zelenski a declarat joia trecută pentru Washington Post că, fără mai mult ajutor, trupele Kievului vor fi forțate să se retragă, cu riscul ca Rusia să vizeze orașele importante.

„Dacă ai nevoie de 8.000 de focuri pe zi pentru a apăra linia frontului, dar ai doar, de exemplu, 2.000. Cum? Desigur, să te întorci. Să scurtezi linia frontului”, a subliniat el

Cehia va oferi zeci de milioane de euro în cadrul  iniţiativei privind achiziţionarea de obuze pentru Ucraina

Republica Cehă va contribui cu zeci de milioane de euro în cadrul iniţiativei pe care o coordonează privind achiziţionarea a sute de mii de obuze de artilerie pentru Ucraina, a declarat premierul ceh Petr Fiala, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Iniţiativa privind finanţarea achiziţionării de obuze de artilerie pentru Ucraina a obţinut sprijinul a peste 18 ţări. Germania s-a angajat până acum față de cea mai mare parte a contribuţiei - 576 de milioane de euro pentru cumpărarea a 180.000 de obuze.

Fiala a declarat miercuri seara la postul de televiziune CNN Prima News că Cehia va contribui cu sute de milioane de coroane, echivalentul a zeci de milioane de euro, la această iniţiativă.

„Aceasta corespunde aproximativ cotei pe care ar trebui să o ofere o ţară de dimensiunea şi prosperitatea noastră", a adăugat Fiala.

Cehia, prin intermediul unei echipe de oficiali guvernamentali şi companii private, a încercat să obţină cel puţin 800.000 de obuze de artilerie din ţări din întreaga lume, primele livrări către Ucraina fiind prevăzute până în iunie.

Oficiali cehi au declarat însă că numărul acestora nu este definitiv şi că există mai multe muniţii disponibile la nivel global dacă se va obţine o mai mare finanţare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite